nlc.hu
Életmód

Betegségek, amiket a nőknél gyakran tévesen diagnosztizálnak

Ezeket a betegségeket gyakran tévesen diagnosztizálják a nőknél

Egy amerikai doktornő videósorozatot indított azokról a betegségekről, amelyek esetén gyakran félrediagnosztizálják a nőket vagy egyszerűen nem vesznek róla tudomást az orvosok.

Ahhoz, hogy felismerjük a betegségeket, tudni kell, hogy mi az egészséges, normális állapot, és mi nem az. Ám az orvosi kutatások túlnyomó többségét egészen a közelmúltig a vékony, fehér férfiakra kalibrálták. Ha egy ilyen beteg a mellkasát szorítva megérkezik a sürgősségi osztályra – pont úgy, ahogy a filmekben és az orvosi tankönyvekben lenni szokott –, azonnal szívrohamot állapítanak meg nála.

Ám a szívbetegség a nőknél nem jár mindig mellkasi fájdalommal, a tünetek – fáradtság, szédülés, krónikus fájdalom – nehezebben olvashatók. Egy nőt, aki szédülésről, hányingerről és erős szívdobogással járó légszomjról számol be ugyanazon a sürgősségi osztályon, talán hazaküldenének azzal, hogy pihenjen, és az állapotát inkább érzelmi-mentális okokkal, mintsem szívproblémákkal magyaráznák.

Ugyanaz a betegség más tünetekkel

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a férfiakkal szemben a nők hátrányt szenvednek, amikor valamilyen panasszal fordulnak az orvosokhoz. Az egyik kutatás például arra jutott, hogy több mint 700 betegség esetében a nőket általában később diagnosztizálják, mint a férfiakat. Emellett 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak téves kórmegállapítást, mint a férfiak, és 33 százalékkal nagyobb eséllyel tévesen diagnosztizálják őket stroke után – ami életveszélyes lehet.

Dr. Erin Nance New York-i orvos, akinek szakterülete az ortopédiai kéz- és karsebészet, @littlemissdiagnosed néven készít a videókat a TikTokra. Októberben egy nagyon fontos sorozatot indított, amelyben olyan betegségekről ad rövid áttekintést, amelyek mindkét nemet érinthetik, de a nőknél gyakran másképp jelentkezik (stroke, szívroham), vagy csak elsiklanak a tünetek felett az orvosok, mint például az endometriózis esetében.

Október 14-én például a stroke-ról tett közzé egy videót. Az Amerikai Szív Szövetség szerint minden ötödik nőnek lesz stroke-ja élete során, és akár fiatal nőknél is előfordulhat, mint 2022-ben Hailey Biebernél, aki elmesélte, hogy mini stroke-ja volt.

Dr. Nance ezután megosztotta a stroke nőkre jellemző tüneteit: eszméletvesztés vagy ájulás, általános gyengeség, nem csak az egyik kar vagy láb gyengesége, légszomj, zavarodottság, tájékozódási zavar, hirtelen viselkedésváltozás, izgatottság, hallucináció, hányinger, hányás, görcsrohamok. „Persze a nőknél is jelentkezhetnek a stroke klasszikus jelei – mondja az orvos. – A leesett arc, a beszédzavar, a test egyik oldalán jelentkező gyengeség, de ezek az egyedi tünetek gyakran azok, amelyeket figyelmen kívül hagynak.”

„A nők tudják, hogy valami nincs rendben, de senki nem hallgat rájuk”

Hasonló módon osztott meg egy tájékoztató videót a doktornő október 16-án a nők szívinfarktusáról. „Évente több nő hal meg szívbetegségben, mint férfi, mégis a nőknél nagyobb a kockázata annak, hogy tévesen stressz okozta refluxszal vagy szorongással diagnosztizálják őket. És a legrosszabb az, hogy a nők tudják, hogy valami nincs rendben, de senki nem hallgat rájuk” – mondja dr. Nance. Eközben a szívbetegségek több nőt ölnek meg, mint az összes rákos megbetegedés együttvéve, és az amerikai adatok szerint a 20 év fölötti nők 45 százaléka él valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel.

Ezután rátér arra, hogy milyen tünetekre kell a nőknek odafigyelniük. „Ezek azok a jelek a mellkasi fájdalmon kívül, amelyeket a nők szívroham esetén mutatnak, és amelyeket az orvosok gyakran nem vesznek észre: több napon át tartó, újonnan jelentkező szokatlan fáradtság, újonnan jelentkező alvászavarok, légszomj, szédülés, hányinger vagy verejtékezés, emésztési zavarok vagy puffadásszerű fájdalom, karfájás vagy a nyakba, az állkapocsba vagy a hátba sugárzó fájdalom. Minél tovább marad a szívroham diagnosztizálatlanul és kezeletlenül, annál valószínűbb, hogy a károsodás visszafordíthatatlan.

Betegként jött rá, mi mindent kell leküzdeni

A doktornő a Buzzfeednek elárulta, mi motiválta abban, hogy létrehozza a sorozatot. Levelezett egy nővel, akinek tíz évvel korábban kezdődtek a fájdalmai, de egyetlen orvos sem tudott helyes diagnózist adni. Ezután gondolkozott el azon, hogy hányan lehetnek még, akik olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, amelyekre van megoldás, mégsem kapnak megfelelő segítséget. Vagy azért, mert az orvosok nem hisznek neki – ami általában a nőknél fordul elő –, vagy mert félrediagnosztizálják őket, vagy egyszerűen csak lesöprik a problémát azzal, hogy az egész csak a fejükben létezik.

„Néhány nőt 5, 10, 15, 20 éve tévesen diagnosztizálnak. És egy bizonyos ponton a diagnózishoz vezető út kimerítőbbé válik, mint maga a betegség” – mondja.

Mindezek mellett dr. Nance a saját bőrén is megtapasztalta, olykor milyen nehéz helytálló diagnózist kapni. Egy koronavírus-fertőzés után furcsa, új tüneteket tapasztalt magán, és páciensként átélte, mennyi bizonytalanságot, nehézséget kell leküzdeniük a betegeknek. „Hová menjek? Melyik orvos vagy mi a következő lépés? Csináltassak agyi MRI-t? Menjek el egy neurológushoz? Vagy egy reumatológushoz? Azt sem tudtam, hol kezdjem, pedig én szakértő vagyok az egészségügyben” – idézte fel a tapasztalatait, amelyek hatására elkezdte készíteni a videókat.

Bár valószínűleg a stroke és a szívroham kockázata érinti a legtöbb nőt, nagyon sok, nőknél gyakran fel nem ismert vagy félrediagnosztizált betegséget bemutatott a sorozatában egy-egy videóban. Íme a lista: 

  • poszturális tachycardia szindróma (POTS)
  • Ehlers–Danlos-szindróma
  • endometriózis
  • figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)
  • komplex regionális fájdalomszindróma (CRPS)
  • pajzsmirigybetegségek
  • Arnold-Chiari szindróma
  • krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS)
  • hidradenitis suppurativa
  • narkolepszia
  • premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD)
  • Bechterew-kór (spondylarthritis ankylopoetica, SPA)
  • stroke
  • Crohn-betegség
  • szívroham
  • lipödéma
  • Lyme-kór
  • szklerózis multiplex
  • lupusz
  • masztocitózis
  • gastroparesis (gyomorhűdés)
  • Cushing-szindróma
  • amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)
  • meddőség

Az orvosnak az a célja, hogy a videóival segítsen a betegeknek, különösen a nőknek, felhívja a figyelmüket a problémákra, és a tudással felvértezve a páciensek jobb ellátást kapjanak. Egyébként a kevésbé klasszikus tünetek férfiaknál is jelentkezhetnek, így ezek felismerése nem csak a nők számára lehet életbe vágó.

(Buzzfeed, New York Times)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top