Leszavazták a női higiéniai termékek áfacsökkentését

nlc | 2019. Október 30.
Az ezzel kapcsolatos ellenzéki javaslatok elvéreztek a parlamenti bizottságoknál.

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika képviselői még júliusban nyújtottak be egy-egy javaslatot, amelyek az egészségügyi betétek és tamponok áfacsökkentésére vonatkozott – írja a hvg.hu.

Az MSZP-s képviselőnők határozati javaslatban kívánták felszólítani a kormányt a menstruációhoz köthető higiéniai termékek áfájának csökkentésére irányuló lehetőségek vizsgálatára, emellett indítványozták, hogy a szegénységben élő nők akár ingyenesen férjenek hozzá az efféle termékekhez.

AZ LMP törvénymódosítási javaslatát múlt hétfőn tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága, ahol végül 10 nem szavazat győzött 5 igennel szemben. Az MSZP javaslatát most kedden tűzték a népjóléti bizottság napirendjére, ahol 4–9 arányban elbukott, bár a hvg.hu értesülései szerint a kormánypárti képviselők tartózkodtak.

Havonta menstruálsz? Akkor fizess! (Fotó: iStockphoto)

A javaslatok így nem kerülnek a parlament elé, vagyis a közeli jövőben nem várható sem áfacsökkentés, sem a szegénységben élő nők ilyen jellegű támogatása.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2015-ben nem találta indokoltnak a női egészségügyi termékek áfájának csökkentését, mivel annak nincs köze a gazdaság kifehérítéséhez.

Az nlc-n épp a mai napon számoltunk be róla, hogy a menstruációs szegénység az USA területén élő nők 20 százalékát érinti, az Egyesült Államok határain túl azonban ez az arány kétszer ekkora is lehet.

Exit mobile version