Kínai kutatók már új világjárványt okozó vírusra, a G4-re figyelmeztetnek

Hercsel Adél | 2020. Június 30.
Kínai tudósok új, állatról, ezúttal sertésről emberre terjedő influenza vírust azonosítottak, amelyik alkalmas lehet egy újabb világméretű járvány kirobbantására.

Közvetlen veszélyről egyelőre nem beszélhetünk, ugyanakkor kínai tudósok egy csoportja áttekintette, hogy 2011 és 2018 között milyen influenza vírusokat találtak sertésekben. Ekkor azonosították a H1N1 influenza altípus G4 nevű törzsét, amely minden lényeges tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy egy potenciális világjárvány kirobbantója legyen – derült ki a Reuters beszámolója alapján.

A kínai szakértők az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences nevű tudományos szaklapban megjelent publikációja arra is kitér, hogy a sertéstelepeken dolgozók véréből már kimutatták a vírus jelenlétét, éppen ezért az érintett populáció sürgős ellenőrzésére van szükség, különös tekintettel a sertésipar dolgozóira. Kínában így több millió ember lehet érintett.

A G4 és a koronavírus egyik legfontosabb közös tulajdonsága, emelik ki a tanulmány szerzői, hogy mindkét esetben egy állatról emberre terjedő vírusról beszélünk. (A közismert teória szerint a koronavírus elsőként a patkósorrú denevérről terjedt át az emberre, majd a vuhani halpiac volt a pandémia egyes számú gócpontja.)

A Washingtoni Egyetem professzora, Carl Bergstrom a Twitteren a tanulmányra reagálva elmondta, nincs valós veszélye egy potenciális G4-vírusnak: az egyre növekvő kitettség ellenére egyelőre nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy a G4 jelen lenne az emberi szervezetben.

Elméletek, jövendölések, találgatások és vírusok: 

Exit mobile version