Életmód

Alkohol vs. vírusok: az immunrendszered miatt nem mindegy, mennyi alkoholt iszol

A karantén végére a tízmillió alkoholista országa leszünk?

Lelkileg és idegileg kimerítő helyzet, hogy otthon kell lenni, bezárva a négy fal közé, közben valahogy összetartani a családot, segíteni a gyereknek a tanulásban, hogy a háztartásról ne is beszéljünk, mert menten sírógörcsöt kapunk tőle. Természetes, hogy oldani akarjuk a stresszt, és eszünkbe jut a kamrában a papa pálinkásüvege, vagy bedobunk a heti bevásárlás közben még pár üveg bort, sört, mert ez az egyik leggyorsabb módja a lelazulásnak. A Forbes cikkében található kutatások eredményei szerint azonban mégsem annyira jó ötlet sok alkoholt inni ebben a koronavírusos időszakban, de nemcsak azért, mert az alkohol súlyosbíthatja a szorongást, hanem mert az egészségünkre, immunrendszerünkre sincs jó hatással a sok ivás. Márpedig, ha valamire, akkor az immunrendszerre most biztos szükségünk lesz teljes pompájában.

Alkohol vs. vírusok

Bár terjednek a neten a vicces képek, bejegyzések, miszerint az alkohol megöli a koronavírust, de azért reméljük, mindenki tisztában van azzal, hogy ezt nem a vodkára kell érteni, hanem maximum a gyógyszertári alkoholra igaz, amit takarításhoz ajánlanak. Hiába öblögetünk már reggel pálinkával, ettől nem leszünk kevésbé kitéve a fertőzésnek. Cserébe viszont, egy 2015-ös tanulmány szerint a vírusos időszakokban különösen rossz ötlet alkoholizálni, mivel nagy mennyiségben az alkohol gyengíti az immunrendszert, sőt a tüdőgyulladásra is nagyobb eséllyel pályázol tőle. Pont azt segíted elő, amit el szeretnél kerülni.

De azért persze nem kell hirtelen nullára csökkenteni az alkoholt, az ajánlások között az szerepel, hogy a nőknek napi egy, a férfiaknak napi két pohár alkohol jót is tehet az egészségnek. Ez a fajta mérsékelt alkoholfogyasztás támogatja az immunrendszert, és pozitív pszichés hatásai lehetnek: csökkenti a stresszt, feszültséget, és növeli a hatékonyságot. Nyilván nem az 50 fokos pálinkára gondolnak ebben az esetben a kutatók, hanem az alacsonyabb alkoholtartalmú italokra, mint egy pohár bor vagy sör.

Óvatosan az alkohollal az immunrendszered érdekében!

Óvatosan az alkohollal az immunrendszered érdekében! (Képünk illusztráció. Forrás: Unsplash/Raj Rana)

A karantén megviseli az idegrendszert

Az ember alapvetően szociális lény, így aztán a karantén különösen nagy stresszt jelent, hiszen nem érintkezhetünk másokkal, maximum a velünk egy háztartásban élőkkel. Az idegek cafatokban lógnak már egy hét után, de még bírni kell bizonytalan ideig, ami még növeli a feszültséget, mert alapból nehezen tűrjük a bizonytalanságot. Innen szép nyerni. Ennek következményeként kialakulhat álmatlanság, kimerültség, poszttraumás stressz, vagy akár depresszió, attól függően mennyi ideig leszünk bezárva.

Bár úgy tűnhet, mintha buzdítanának a tanulmányok a napi egy pohárkára, mégis óvatosan kell bánni vele, mert az alkohol valószínűleg nem segít enyhíteni a karantén negatív utóhatásait (hacsak nem iszunk olyan mennyiséget, hogy a nevünket is elfelejtjük, de ezt pont nem javasolják az immunrendszer miatt), maximum pillanatnyi enyhülést okoz.

Ha eddig nem ittál alkoholt, akkor ne most kezdj el inni, inkább nyúlj azokhoz megoldási módszerekhez, amiket alkohol nélkül használtál eddig is a feszültség csökkentésére. Ha pedig rendszeresen alkoholizáltál eddig, gondold át, milyen rutin szerint csináltad. Például minden péntek este borozgattál a barátaiddal? Akkor tartsd meg ezt a szokást, és borozz velük videochaten keresztül. Vagy minden este megittál egy sört? Akkor legyen így, ne növeld a mennyiséget. Még az is lehet, hogy arra jó lesz a karantén, hogy kevesebbet fogunk alkoholizálni, ha tudatosabban, beosztással, ésszel csináljuk, úgysem olyan egyszerű most leugrani a boltba még egy vodkáért.

További cikkek az alkoholról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top