Aktuális

Azt hitték, a szesz véd a koronavírustól, meghaltak alkoholmérgezésben

Elhitték az internetes álhírt, hogy az alkohol hatásos a koronavírus ellen, megölte őket a pancsolt szesz.

Harminchatan meghaltak alkoholmérgezésben a pancsolt szesztől Iránban, miután elhitték azt az álhírt, amely szerint az új koronavírus alkohollal gyógyítható. Metanolt ittak, ami mérgező.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban tilos az alkohol fogyasztása és árusítása, de a helyi média rendszeresen beszámol csempészett szesz miatt bekövetkezett alkoholmérgezésekről.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt Iránban 2020. március 6-án. (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Norúzi)

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt Iránban 2020. március 6-án. (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Norúzi)

A helyi hírügynökség jelentése szerint húszan a délnyugati Huzisztán tartományban, heten pedig a Teheránnal szomszédos Alborz tartományban haltak meg. Huzisztán székhelyén, Ahvazban 218 embert szállítottak kórházba alkoholmérgezéssel.

A mérgezésben elhunytak metanolt fogyasztottak, miután elhitték az interneten olvasott reklámokban terjesztett híresztelésnek. Az alkohol belsőleg egyáltalán nem véd a fertőzéstől, de a kereskedelemben kapható szeszes italok zöme külsőleg, kézfertőtlenítőként sem válik be, mert nincs bennük elég alkohol a vírus elpusztításához.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus több mint 7000 embert fertőzött meg Iránban, hétfőre a halálos áldozatok száma 237-re emelkedett. Így Irán egyike a Covid-19 járvány által leginkább sújtott országoknak Kína és Olaszország után.

(MTI/Tények/nlc)

További hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top