Család

„Készüljetek fel! Ez nem médiaszenzáció, a helyzet drámai” – Koronavírus-helyzetjelentés Szicíliából

A gyerekek Messengeren és WhatsAppon kapják a házit. A boltokban centikkel mérik, hogy mindenki 1 méterre van-e a másiktól. A tévében adások maradnak el, mert a stábtagok is betegek. Szicília messze van Észak-Olaszországtól. Messzebb, mint Velence Budapesttől. Magyar házaspár beszámolója a koronavírus miatt lezárt Olaszországból.

Szalai Nóra és férje, Tóth Péter évek óta él Szicíliában. A házaspár gyermekei itt járnak iskolába, vállalkozásukat innen irányítják, de rendszeresen hazajárnak Budapestre. Most is érkeztek volna, hiszen Nóri egy díjátadóra hivatalos, ám nagyon úgy fest, hogy nem vágnak neki az útnak. „Beszéltünk mindenkivel, és azt tanácsolták, maradjunk. Mi életvitelszerűen itt élünk. Akik eddig enyhe influenzának tartották a koronavírust, már azok is aggódva figyelik nálunk az eseményeket” – mondja az nlc.hu-nak Tóth Péter. Felesége pedig egy nyilvános Facebook-posztban írta meg a tapasztalatait.  Azt írja, nem szokott politikai vagy közéleti témában állást foglalni, de rengeteg olyan telefont kap ismerőseitől, hogy az „olaszok csak hisztiznek”. „6 éve élünk Olaszországban, ingázunk a két ország között, a gyerekeink itt járnak általános iskolába. Bocsánat… jártak, mert, hát ugye most április 3-ig nincs iskola (szerintem ebben a félévben már egyébként nem is lesz…). Higgyétek el, hogy, szó sincs pánikkeltésről, túlzott aggodalomról, médiaszenzációról. Helyzet van, eléggé »necces” helyzet” – írja Nóra, akinek férje elmesélte, hogy mi is történt pontosan Olaszországban, amikor kihirdették, hogy a gyerekeknek legalább egy hónapig nincs iskola.

Szalai Nóri férjével és gyermekeivel hat év él Szicílián

Szalai Nóri férjével és gyermekeivel hat év él Szicíliában (Fotó: Szalai Nóri)

„A parkok megteltek focizó, rohangáló gyerekekkel. Sportoltak, mosolyogtak. Aztán jött a  figyelmeztetés, hogy értse meg mindenki: a gyerekeink érdeke, hogy OTTHON legyenek, karanténban. Azóta csendesek az utcák” – mondja Péter. Náluk Google Drive-on, Messengeren, WhatsAppon jönnek naponta leckék és üzenetek a tanároktól. Az Oktatási Minisztérium külön megköszönte a tanárok hozzáállását a helyzethez, és hogy gyakorlatilag napok alatt mindenhol biztosítva van a gyerekek oktatása napi szinten.

Azt mindketten úgy vélik, hogy mivel Szicíliában laknak, még nem a kritikus területen élnek. Ahogyan ők fogalmaznak, „vírusügyileg jól állnak”. Náluk eddig 62 fertőzött, és két gyógyult van (955 tesztből) . „Itt még nem halt meg senki … bár fogynak a kórházi ágyak rendesen. Amikor azt mondjuk, hogy fogynak a kórházi ágyak, akkor azt úgy kell érteni, hogy fogynak a fertőzött beteg ellátására megfelelő mesterséges lélegeztetésre is alkalmazható ágyak. Nyilván a plasztikai sebészeten van hely, de jelenleg most ott tart már néhány kórház, hogy minden nem életmentő műtétet elhalasztanak, mert a műtőket alakítják át intenzív kórteremmé… az orvosok nővéri feladatokat látnak el, pakolnak, ágyat hurcolnak, beteget mosdatnak… Behívtak minden nyugdíjas orvost és ápolót. Tökmindegy, hogy nőgyógyász vagy fülész, mindenki a betegeket látja el…

Előre hozták az orvosi szakvizsgákat, az ápolói vizsgákat, hogy minden egyetemista és főiskolás munkába tudjon állni … és még így is 20 ezer (!) orvosra lenne szükség” – folytatja Nóri.

Ahogyan ő látja, a helyzet azért veszélyes, mert ha nő a betegek száma, akkor nem a „banális” influenzában fognak az emberek tömegesen meghalni, hanem abban, hogy nem tudja kezelni az egyébként nem annyira rossz olasz egészségügyi rendszer, ami kezd összeomlani. „…A reggeli hírek szerint például a tartósan magas vérnyomással küzdő betegeket nem veszik fel… még jó, hogy egész éjjel 180/110 volt 135 pulzussal az enyém… hívtam orvost, de se kórház, se mentő… max. ügyelet, de ott nem volt azonnali vízhajtó injekció, tehát mondták, hogy oda se menjek” – magyarázta az 5 Perc Angol tulajdonosa, Szalai Nóra. 

A karantén az karantén

Egy családból egy kijelölt ember mehet le a boltba, és a szomszédot is megkérdezik, kér e valamit. „Kötelező az 1 méter távolság tartása egymás között, a boltban, mindenhol. Erre kapjuk az otthoniaktól, hogy »haha, centivel mérik?«. Igen, tegnap kimentem egy villámbevásárlásra, és centivel mérte a cukrászda ajtajában egy dolgozó a távolságokat. A péknél, ahol olaszosan mindenki nagy hangon, egymás hátát veregetve reggelizett, ma sorszámmal, az utcán várva lehetett bemenni. A vevők és az eladók közé egy plexifalat húztak fel. A péknél két öreg néni barátnő reggel összetalálkozott, az egyik meg akarta ölelni a másikat, aki hátrált, hogy »ne közelíts«, tudod, 1 méter. De nem fosztottuk ki a boltokat, fegyelmezetten, egyesével vásárolunk. Segít mindenki mindenkinek. 10 napja a lakásban vagyunk – mert, bár kimehetnénk, de tudjuk, hogy a legjobb bent maradni – nemcsak magunk, hanem mindenki miatt. Meg egyébként mindenhonnan folyamatosan kommunikálják, hogy a karanténra vonatkozó szabályokat jobb mindenhol, országosan betartani. Nem vicces, őrjítő, ha csak önkéntesen is, de bezárva lenni. Pláne, ha home office-ban dolgozik az ember, és két kiskorú otthon van, akik szintén szenvednek” – folytatja Nóri. 

Olaszországi üzletek a karantén idején

Friss élelmiszert, húst, halat nehezebb kapni jelenleg. Kedden délután készült Nóri fotója. Üresek a polcok… (Fotó: Szalai Nóra)

Nagyot változott a celebélet

Megváltozott az élet a szórakoztatóiparban is. Péter szerint a leghíresebb olasz influenszerek a koronavírus hatásairól készítenek komolyabb hangvételű videókat.  Az olasz tévé egyik játékshow-ja pedig hétfőn úgy kezdődött a köztévén, hogy a műsorvezető elnézést kért, hogy mostantól csak a játékos, ő és a stáb van jelen, nincs közönség. Egy másik műsort élőben megszakítottak, mert kiderült, a stábból valaki fertőzött és a napi adást két hétre felfüggesztették. Nóri elmondása szerint vasárnap országos kampányba fogtak az ismert énekesek, színészek, műsorvezetők, közéleti személyiségek „iorestoacasa” hashtaggel, hogy tényleg mindenki megértse és mindenkihez eljusson, hogy most az a legbiztonságosabb, ha mindenki otthon marad. Két hétig.”

Ki lehet bírni. Csak így lehet megállítani a vírust, ha mindenki marad, ahol van, és nem fertőz senki senkit tovább, hiszen nem tudjuk, ki mit hordoz, hiszen lehet, hogy egy tünetmentes emberről vagy gyerekről van szó.

Szalai Nóri kislányával

Frida születésnapja a napokban volt, de a koronavírus miatt nem tartottak nagy bulit. Csak négyen ünnepeltek, otthon (Fotó: Szalai Nóri)

A félelem oka

A magyar házaspár tapasztalata szerint az emberek Olaszországban nem is attól félnek, hogy a koronavírus miatt lélegeztető gépre kerülnek, hanem attól, hogy naponta omlik össze egy vállalkozás. „Mindig bezár egy bolt, egy edzőterem-tulajdonos barátunk már munkát keres. A kisebb butikok, boltok összefogtak, ingyenes házhoz szállítással próbálnak meg életben maradni” – mondja Péter.

Hogy mit tanácsolnak nekünk?  „Vegyétek otthon is egy kicsit komolyabban a helyzetet, pánik nélkül, tiszta fejjel. Mi benne élünk, naponta, saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mi a helyzet. Egyébként Magyarország közelebb van Venetóhoz, mint Catania… csak mondom mindenkinek, aki nevet rajtunk, meg minket »cikiz”. Ha az emberek ilyen felelőtlenül folytatják továbbra is a mászkálást, utazást, fertőtlenítést, távolságtartást és így tovább, akkor nagyon könnyen elérkezhet, hogy otthon is pont az lesz a helyzet, mint itt…” – zárja sorait Nóri.

Koronavírus és az emberi test:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top