Aktuális

Koronavírus: két hét után is jelentkezhetnek a tünetek

Azt egyelőre még a kutatók sem tudják, fertőz-e a Covid-19 a lappangási idő alatt.
koronavírus

A Johns Hopkins Egyetem szakértői csapata a közelmúltban az új koronavírust, egész pontosan annak a lappangási idejét tanulmányozta – írja a ScienceAlert cikkére hivatkozva a 24.hu.

A kutatók vizsgálatukhoz 181, a kínai Hupej tartományban, február végéig regisztrált esetet tanulmányoztak, és arra jutottak, hogy a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5,1 nap. Ez azt is jelenti, hogy a potenciális fertőzöttek számára előírt 14 napos karantén az esetek egy nagy részében még hosszú is, bár ennek ellenére indokoltnak mondható.

Hogy miért? Nos, a friss tanulmány, amelyhez a kutatók a kitettség, a tünetek és a láz kezdete, valamint az észlelésre vonatkozó időpontok alapján még egy modellt is létrehoztak, arra jutott, hogy bár a betegség tünetei legkésőbb 11,5 nap után már jelentkeznek, feltételezhetően ennél később is kialakulhatnak.

Más csapatok arra jutottak a ScienceAlert cikke szerint, hogy a lappangási idő szélsőséges esetben akár 24 napig is kitolódhat. A kutatók kiemelték, tovább vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy még pontosabban felmérjék a lappangási időt. Erre már csak azért is szükség lesz, mert azt, hogy a vírus fertőz-e a lappangási idő alatt, továbbra sem tudni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top