Aktuális

Koronavírus-járvány: március végére dőlhet el, megússza-e Magyarország

Az első megbetegedés után egy hónappal emelkednek meg drasztikusan a koronavírus-fertőzések. A korlátozó intézkedések segíthetnek.

A világban nem mindenhol egyformán terjed az új típusú koronavírus. A fertőzés terjedését lelassító intézkedések kulcsfontosságúak lehetnek. A hvg.hu szedte össze cikkében, hogy az egyes országokban milyen sebességgel és hány megbetegedéssel terjed a járvány, ennek alapján pedig vannak eltérések abban, hogy a vírus milyen pusztítást tud okozni.

Az eddigi tapasztalat szerint az első megbetegedések után 3-5 héttel nő meg exponenciálisan a fertőzöttek száma. Olaszországban, ahol Európán belül a legtöbb megbetegedésről és halálos áldozatról tudunk, február 22-én volt az első aggasztó mérvű esetszám-növekedés, de az orvosok ma már úgy látják, a vírus január vége óta fertőzhetett és terjedhetett az országban. Hasonló trend jellemzi Németországot, ahol ugyancsak február végén indult meg a gyors emelkedés, miután az első fertőzöttet január 28-án vették nyilvántartásba. Franciaországban január 24-én jelentették az első két, Európában regisztrált beteget, és február 29-étől kezdtek el sokkal több megbetegedést észlelni.

Ezek szerint Magyarországon április elején dőlhet el, milyen arányban terjed tovább a fertőzés.

Védőmaszkos nő nézi a telefonját a milánói dóm előtt 2020. március 10-én (fotó: MTI/EPA/ANSA/Marco Ottico)

Védőmaszkos nő nézi a telefonját a milánói dóm előtt 2020. március 10-én (fotó: MTI/EPA/ANSA/Marco Ottico)

Nem mindegy, mikor avatkozunk be

Az esélyeket javíthatja, hogy járvány által később elért országokban arányosan korábban, azaz alacsonyabb esetszámnál hozzák meg a drasztikus korlátozásokat jelentő intézkedéseket. Míg Olaszországban például már több ezer beteg volt, amikor elhatározták az országos karanténok bevezetését, illetve az iskolák bezárását, a többi országban, például Szlovákiában és Ukrajnában, vagy akár Magyarországon is, néhány beteg regisztrálása után meghozták ezeket vagy az ehhez hasonló az intézkedéseket – írja a hvg.hu. 

Vannak olyan esetek, amelyek miatt okkal reménykedhetünk abban, hogy a koronavírus nem fog mindenhol az olaszországihoz hasonló pusztítással járni. Tajvanon például a mai napig 50 körül van a fertőzöttek száma, noha január végén már feltűnt a betegség. A távol-keleti országban viszont nagyon hamar beutazási tilalmat rendeltek el, és hatékonyan tájékoztatják a lakosságot. Dél-Koreában ugyancsak alacsony, 0,7 százalékos a vírussal összefüggő halálozási arány, ennek a legfontosabb oka az lehet, hogy napi 20 ezer tesztet végeznek el az országban. 

Koronavírus Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top