Aktuális

Koronavírus: péntektől zárva vannak az egyetemek

A koronavírus terjedését lassítandó, előrehozott tavaszi szünettel és távolléti oktatással folytatódik a félév.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az egyetemeken csütörtökre és péntekre kétnapos oktatásmentes időszakot rendeltek el. Március 16-tól 20-ig előrehozott tavaszi szünet lesz, azt követően távoktatás. A kollégiumokat érintően vannak eltérések az egyes intézmények szabályozása között, de a külföldi hallgatók jellemzően maradhatnak.

A szerdán kihirdetett magyarországi veszélyhelyzet alapján mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Erre az egyetemek hasonlóan, ha nem is egyformán reagáltak: minden intézményben abbahagyták a tanítást, egyes helyeken előrehozott tavaszi szünetet rendeltek el, máshol péntektől vagy hétfőtől távoktatásra állnak át. 

Így például az Eötvös Loránd Tudományegyetemen minden hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel március 12-től visszavonásig. A magyar hallgatóknak a kollégiumi tartózkodási helyükről otthonukba kell távozniuk. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. Az ELTE egésze március 23-tól az ellenkező rendelkezésig távolléti oktatásra áll át.

Hallgatók hagyják el a Debreceni Egyetem főépületét 2020. március 11-én. (Fotó: MTI)

Hallgatók hagyják el a Debreceni Egyetem főépületét 2020. március 11-én. (Fotó: MTI)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a magyar állampolgárságú kollégistáknak március 13-án éjfélig kell elhagyniuk a kollégiumokat és otthonukba visszatérni. A Semmelweis Egyetemen március 23-tól e-learning keretében folyik az oktatás. A Budapesti Corvinus Egyetemen a tavaszi szünetet követő időszak oktatási tevékenységéről a következő napokban további részletes tájékoztatást adnak. A kollégiumokban lakó magyar diákokat arra kérik, hogy az oktatási szünet alatt utazzanak haza, csak kivételesen indokolt esetben vegyék igénybe a kollégiumi szolgáltatást.

Azt valamennyi intézmény tájékoztatásában kiemelték, hogy az életbe lépett intézkedések az egyetemek dolgozóit, oktatóit nem mentesítik a munkavégzés alól. Az egyetemek nem zárnak be, az oktatás távoktatás keretében folytatódik.

Változások a koronavírus miatt

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top