Aktuális

A Semmelweis Egyetemen tanul az egyik koronavírusos diák

Hiába kérte az egyetem, a hallgató annak ellenére bejárt az órákra, hogy fertőzött területről érkezett.

Szerdán kora este Orbán Viktor jelentette be, hogy két koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Két iráni diákról van szó, akik Magyarországon tanulnak. A Szent László Kórházban ápolják őket, egyelőre tünetmentesek, de a fertőzést meg tudták állapítani náluk.

A bejelentés után nem sokkal a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata közleményt adott ki, hogy az egyik külföldi diák hozzájuk járt, egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató. Mint írják, a diák fertőzött országból érkezett, de nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthon tartózkodást. Két hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol nyelvű évfolyamra.

Ezért az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az érintett évfolyam hallgatói nem vehetnek részt az előadásokon és a gyakorlaton. Az oktatási anyagokat az interneten biztosítják nekik. Emellett további intézkedések is várhatók az egyetemen.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt mondta, mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Egyikük saját maga jelentkezett tesztelésre, a másik érintetten pedig a jelentkező enyhe tünetek miatt végezték el a vírustesztet. Az ATV úgy tudja, hogy a két iráni diák február 22-én jött vissza az országba.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a két érintettet elkülönítették, a velük közös háztartásban élőket karanténba helyezték a Szent László Kórházban. A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van.

A gyűjtött adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával a járványügyi hatóság népegészségügyi szakemberei feltérképezik a szoros kontaktusban lévő embereket. Közben zajlik a Csehországban diagnosztizált amerikai diáklányok megbetegedésével kapcsolatos járványügyi vizsgálat is.

(Index/MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top