Életmód

A koronavírussal fertőzött diáklányok sok helyen jártak Budapesten, és bárkit megfertőzhettek

A kontakt-kutatás már folyik a koronavírussal fertőzött külföldi turisták ügyében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Milánó és Bécs után Budapestre jöttek, majd onnan utaztak Prágába az egyetemisták, akiknél koronavírust állapítottak meg. A cseh hatóságok pontosan feltérképezték, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, és mintegy húsz cseh állampolgárt helyeztek karanténba. A prágai lakást, amelyben a nők laktak, egy hétre lezárták, és fertőtlenítették. A Blikk értesülése szerint nálunk is vannak az óvintézkedések, hiszen a lányok rengeteg helyen járhattak, és cseppfertőzéssel másokat is megbetegíthettek. 

A koronavírussal fertőzött diáklányok sok helyen jártak Magyarországon, és bárkit megfertőzhettek, akik velük érintkezésbe lépett (Illusztráció: Getty Images)

A koronavírussal fertőzött diáklányok sok helyen jártak Magyarországon, és bárkit megfertőzhettek, akik velük érintkezésbe lépett (Illusztráció: Getty Images)

A Blikk értesülései szerint a lányok távolsági busszal érkeztek az osztrák fővárosból Budapestre, ahol airbnb-ben laktak. Müller Cecília országos tiszti főorvos keddi sajtótájékoztatóján elmondta, megkezdték a járványügyi vizsgálatokat, a diákok útvonalának felderítését, és az eredmény határozza majd meg, milyen intézkedésekre van szükség. Hangsúlyozta, hogy a kontaktkutatás nagyon fontos. „Meg kell találni azokat a személyeket, akikkel érintkezett a beteg. A vele érintkező személyekkel kapcsolatos tevékenységek attól függnek, hogy a diák mikor betegedett meg, mutatta-e a betegség tüneteit. Ha tünetmentes volt, nem valószínű, hogy az ő környezetében beteget találunk. Ettől függetlenül a teljes útvonalat végig kell követni, s ha szükséges, fertőtleníteni kell” – mondta el Müller Cecília, kiemelve: érzékeny vírusról van szó, ami emberi testen kívül nehezen él meg, éppen ezért attól nem kell félni, hogy ha valaki mellett elsétáltak a diákok, az megfertőződött.

Az itt töltött két nap alatt azonban rengeteg helyen járhattak, ezek közül bármelyik lehet továbbfertőzési gócpont. A lap által megkérdezett háziorvos szerint a tőlük akár kétméteres körzeten belül tartózkodók is fokozott veszélynek voltak kitéve.

Bár a lányok két napig tartózkodtak Magyarországon, még senkit nem különítettek el.

Aktuális híreink a koronavírusról:

A WHO szerint a koronavírus halálozási aránya 3,4 százalék

Hosszú Katinka apja szerint nem jelent veszélyt a koronavírus a lányára

Koronavírus: a hatóságok arra kérik az irániakat, ne nyalogassák a szent helyeket

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top