Aktuális

Áprilisban tesztelik a koronavírus-védőoltást

A SARS-járványnak köszönhetjük, hogy nem tart évekig, amíg kifejlesztik.

Áprilisban Kínában kezdik tesztelni a Covid-19 vírus védőoltását – írja az Index a Mashable magazinra hivatkozva. Azért nem tart évekig, mert a 2003-as SARS-kitöréskor már találtak működő vakcinákat – emlékeztet a lap. A koronavírus genomja 80-82 százalékban megegyezik a 17 évvel ezelőtt elterjedt kórokozóval. Világszerte 35 laborban fejlesztik a hatóanyagot, jelenleg 4 ígéretes kezdeményezés versenyzik. Nem csak antitesteket keresnek, hanem olyan megoldásokat is, melyeknek hála az oltóanyagot kapó szervezet maga állítaná elő a saját sejtjeiben az antigén fehérjéket. A vírus folyamatos mutálódása miatt azonban sajnos természetes, hogy a kísérletek nagy része kudarcba fullad. Próbálkoznak vírusölő szerekkel is, például HIV-gyógyszerrel, de a hosszú távú megoldás mégis a megelőzés lenne.

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

Fotó: MTI / EPA / Alex Plavevski

Nemcsak azért tesztelik Kínában, mert az a járvány kiindulópontja, hanem azért is, hogy az ország szabályai megengedik, hogy válsághelyzetben, meghatározott feltételek mellett már a klinikai tesztek előtt is felhasználják élesben a vakcinát. Ehhez csak az kell, hogy a kínai gyógyszerhatóság úgy ítélje meg, hogy ez nagyobb előnnyel jár, mint amekkora kockázatot jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top