Aktuális

Koronavírus: a nemzeti ünneptől búcsúzhatunk, az iskolák még nem zárnak be

Még. A kórházakban minden rendben, van elég lélegeztetőgép, az idősek ne menjenek sehova. Pontokba szedtük az Operatív Törzs tájékoztatóját.

Megtartotta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját kedden is, Lakatos Tibor ezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt és válaszolt a kérdésekre. A fontosabb híreket, hangsúlyosabb mondatokat az egyszerűség kedvéért pontokba szedtük.

  • Magyarországon még nincs szó arról, hogy be kellene zárni az óvodákat, iskolákat. Az ilyen intézkedéseket hozó országokban jóval több a fertőzött, vagy más elvek szerint védekeznek.
  • Korlátozásokra azonban számítani kell, főleg a sporteseményeket, nyilvános rendezvényeket illetően: már van annyi beteg az országban, hogy ez indokolt legyen. Az erről szóló javaslatot most mutatja be a kormánynak az Operatív Törzs.
  • Az országban 12 fertőzött van, a reggeli adat a hivatalos egyelőre. Minden környező országban több fertőzött van, mint itt, kivéve Szlovákiát.
  • Ellenőrző pontokat állítanak fel a felszámolt schengeni belső határokon, főleg az Olaszországból várhatóan hazaáramló magyarok kedvéért. Őket potenciálisan fertőzöttként kezelik, de az egészségügy és a hatóságok felkészültek.
  • Az Olaszországból érkezőkre ugyanaz az eljárásrend vár, mint bárki másra. Ha valaki tüneteket produkál, kiemelik, infektológiai osztályra küldik, ott megvárják a laboreredményeket.
  • Azt javasolják, senki ne szervezzen nemzeti ünnepet, főleg zárt térben. Az iskolákat is arra kérik, tekintsenek el a megemlékezésektől.
  • A kormány nyolcmilliárd forintot különített el eszközbeszerzésre, ezt növelni lehet, ha szükség van rá.
  • Magyarországon a nemzetközi gyakorlathoz képest alaposabban vizsgálják a potenciális betegeket: ismétlő, ha kell, harmadik tesztet is végeznek, ez egyébként a WHO ajánlása. Így, azaz a második teszttel csípték ez az iráni diákokat is, akik enélkül „szabadon járkálhatnának bárhol föl-alá”. 
  • A látogatási tilalom nem karantén, sem a kórházakban, sem a szociális intézményekben. Az idősek bármikor kijöhetnek az otthonokból, bár nem javasolják, hogy zsúfolt helyekre menjenek. A kórházakban élnek a törvényileg biztosított kivételek a tilalom alól: súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg látogatása, a mellette tartózkodás szabad. Ha karanténra kerül a sor, a szülő eldöntheti, bevonul-e a gyerekéhez.
  • Elegendő lélegeztetőgép van az országban, még raktáron is vannak, a Szent László Kórházban rögtön húszról tud a tisztifőorvos.
  • Nem tudnak arról, hogy drágultak volna az arcmaszkok. Ha drágultak is, azt legfeljebb az okozhatja, hogy átálltak háromműszakos gyártásra a büntetésvégrehajtás-intézmények.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Müller Cecília kérdésekre válaszolva elmondta: nem igaz, hogy a pozitív tesztet produkált iráni diáknak azt mondták a kórházban, hogy ne mondja el senkinek, hogy beteg, mert nincs hely elkülöníteni. Aki fertőzött, azt minden esetben azonnal elkülönítik – jelentette ki. Az a hír viszont igaz, hogy a Szent László Kórházban 16 egészségügyi dolgozó karanténban van, az első tesztje azonban mindenkinek negatív, a második teszttel még várnak. Az egészségügyi dolgozók saját állításuk szerint eleget tettek a védőfelszerelésre vonatkozó protokollnak, és a tesztek alapján viselhették is ezeket, hiszen úgy tűnik, nem fertőződtek meg. A járványügyre egyébként is igaz, hogy „mindig feltételes módban beszélnek, hiszen nem lehet biztosan megmondani, ki kinek mikor adta át a betegséget – tette hozzá a tisztifőorvos –, az sem biztos, hogy attól, hogy előbb jelentkeznek a tünetek, előbb is fertőződött meg”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top