Aktuális

Operatív törzs: valóban nyugvópontra érkeztünk

Elsősorban az újranyitott fogorvosi és egészségügyi ellátásokról, a vírusgörbe megnyugvásáról és a vidéki teraszokra és kerthelyiségekre vonatkozó szabályokról szólt az Operatív törzs keddi szokásos sajtótájékoztatója.
A vírus nyugvóponthoz érkezett és a fogászati ellátás kérdései is tisztázódtak.

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte az Operatív törzs sajtótájékoztatóját, hogy bejelentette: a már megjelent kormányrendelet értelmében mostantól elektronikusan is lehet ellenőrizni a hatósági házi karanténban lévőket. Ugyanakkor ehhez a karanténban lévőknek is hozzá kell járulniuk. A külföldi tapasztalatok alapján sok előnyt várnak a most bevezetett rendszertől. Eddig összesen 10547 hatósági házi karantént rendeltek el, a tegnapi nap folyamán 21 esetben szegték meg a szabályokat.

Vidéken, ahol új szabályok léptek életbe hétfőtől, folyamatosan ellenőriznek a rendőrök. Hétfőn 32 esetben intézkedtek a szabályszegések miatt, például mert az utasok nem viseltek maszkot a tömegközlekedési eszközön, a boltban nem tartották be a meghatározott idősávot vagy az előírt másfél méteres védőtávolságot. Eddig 321 büntetőeljárást rendeltek el rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, csalás és járványügyi szabályszegés miatt.

A rendőri ellenőrzések minden területen továbbra is zajlanak.

A rendőrség szerint az idei érettségi vizsgák rendben történnek, az iskoláknál az egyéni védőfelszerelések rendelkezésre állnak.

Így mehetünk majd fogorvoshoz

Müller Cecília tájékoztatójában szokás szerint beszámolt a friss adatokról. 3065 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván ma Magyarországon, az elhunytak száma 12-vel emelkedett, tudomásuk szerint jelenleg összesen 363 a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, ahogy csökkent a fertőzöttek aránya is, miközben nő a gyógyultak száma.

Az országos tisztifőorvos szerint a járványgörbe valóban úgy alakul, ahogy számítottak rá, ahogy fogalmazott: „valóban nyugvópontra érkeztünk.”

Ezt követően Müller Cecília az egészségügyi ellátások újraindításáról beszélt, amellyel párhuzamosan meg is jelentek a tömegek az újranyitott szakrendeléseken. Ezzel szemben szerinte minden egészségügyi ellátásra szigorúan külön, előzetesen be kell jelentkezni telefonon, legyen ez fogorvosi szakrendelés vagy alapellátás, például háziorvosi szolgáltatás. Ahogy a gyerekorvoshoz és a védőnőhöz is be lehet már jelentkezni.

A járóbeteg szakellátás szintjén a fogorvosi szakellás, az egynapos sebészeti ellátás, a fekvőbetegből a rehabilitációs és a transzplantációs beavatkozások indultak el. A magánellátást is igénybe lehet venni, a szabályok ugyanazok itt is, mint az állami rendszerre vonatkozók. 

Sok kérdés érkezett a fogászati ellátással kapcsolatban: akkut ellátásnál, ha valakinek például csonthártyagyulladása, vagy más sürgős beavatkozást igénylő problémája van, az ellátás továbbra is zavartalanul folyik, de itt is kérik, hogy a beteg mindig jelentkezzen be előre a fogorvosnál telefonon, majd maszkban érkezzen a váróba.

Covid-tesztet csak abban az esetben kell végeztetni, ha felmerül a gyanú, hogy koronavírussal fertőzött betegről van szó. Ha nincs gyanú, akkor teszt nélkül is megtörténhet a sürgősségi beavatkozás. Gyanú esetén a beteg nem mehet egyből a fogorvosi rendelőből a háziorvosi rendelőbe, hanem fel kell hívnia a háziorvosát, aki elintézi, hogy a betegnél az országos mentőszolgálat segítségével megtörténjen a mintavétel. Az állami ellátásban nem kell fizetni a tesztért, a magánellátó a szakmai kollégium irányelvei szerint a saját költségére kell, hogy elvégeztesse a betegen a Covid-tesztet, de úgy is dönthet, hogy ennek árát ráterheli a kliensre.

A legfontosabb, hogy úgy fogják rangsorolni a fogorvosok a betegeket, hogy a korábban, a járvány előtt megkezdett kezeléseket mielőbb befejezzék, azon belül is azokat veszik előre, amelyek tartós állapotromlással és maradandó egészségkárosodással járhatnak. A fogpótlásokat majd egy kicsit későbbi időpontra sorolják.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztató során kiderült, hogy a vidéken újranyitott éttermekben nem kötelezi a jogszabály a felszolgálókat a maszk és a kesztyű viselésére. A vidéki kerthelyiségekben és teraszokon be kell tartani a védőtávolságot, ezt asztaltársaságonként kell érteni. Mindezeket a rendőrség folyamatosan ellenőrizni fogja vidéken, és ha kell, bírságolni fog.

Még több koronavírus aktualitás az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top