Dr. Kunetz Zsombor: A legrosszabbkor jön a TB-szigorítás

nlc | 2020. Július 08.
A szigorítás értelmében aki nincs bejelentve, (akár önhibáján kívül), vagy nem fizetett TB-t, az azzal kell, hogy szembenézzen, hogy akár egy daganatos betegség kezelése során felmerülő több millió forintos számlát is kifizessen - mondta Kunetz Zsombor szakértő.

2020. júliusától már nincs lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék utólagos befizetésével a jogviszony utólagos/visszamenőleges rendezésére, vagyis a betegeknek, ha ebben az időszakban látják el őket, ki kell fizetniük a szolgáltatás díját. Magyarán aki bármilyen okból nem fizette az egészségbiztosítási (társadalombiztosítási) járulékot, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. 

kórház. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Dr. Kunetz Zsombor a szigorítást így kommentálta Facebook oldalán, “Remek az időzítés, a gazdaság romokban, a munkanélküliek száma több százezer fő, egy csomó iparág még be sem indult, és itt is van a TB szigorítás. “Amelynek egyébként, ha nem is ebben a formában, de egy normális piacgazdasági helyzetben helye volna.)
De nem most, és nem így!

Az egészségügyi szakpolitikus szerint a törvény a gyakorlatban azt jelenti:

Tehát, aki nincs bejelentve, (akár önhibáján kívül), vagy nem fizetett TB-t az azzal kell, hogy szembenézzen, hogy akár egy daganatos betegség kezelése során felmerülő több millió forintos számlát is kifizessen, persze csak akkor ha élni akar.

Kunetz szerint ha  esetleg az érintett nem tud fizetni, “akkor jön a NAV és árverez”.

“Tehát ez a jogszabály arra is alkalmas, hogy a kiélezett helyzetet tovább fokozza, illetve további forrásokat vonjon el a gyógyító munkától, mindezt egy válsághelyzet kellős közepén” – vonta le a következtetést a szakember.

Forrás: mfor

Cikkeink az egészségügyről

Exit mobile version