Életmód

Tíz év után adja fel az állami rendelőt a kiábrándult fogorvos

A szakember szerint az állam alig ad pénzt a páciensek ellátására, ráadásul a koronavírus ellen sem kapott semmiféle védőfelszerelést.

Tíz éve dolgozik egy óbudai gyerekfogászaton dr. Canga Uránia, két nagy iskola és négy óvoda fogászati kezeléseit látja el, mintegy 1900 gyerek tartozik a körzetébe. A szakember az RTL Klub híradójának nyilatkozva elmondta, hogy a finanszírozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapja, ennek fejében térítésmentesen látja el a hozzá tartozó gyerekeket. 

A fogorvos bérezése az úgynevezett bázis-, és teljesítményfinanszírozásból tevődik össze. Előbbi az 1900 fő után járó finanszírozás, amely dr. Canga Uránia szerint 380 000 forintot jelent. Ezen felül az úgynevezett teljesítményfinanszírozás alapján kap bért, ha az iskolásokon és óvodásokon felül más páciense is van. Ha nincs, akkor kizárólag a NEAK-tól kapott pénzből gazdálkodhat, ebből kell kifizetnie a saját és az asszisztense szakmai bérminimumát, a járulékokat, a rezsiköltséget, az egészségügyi biztosítást és a gépek karbantartását. Ebből a pénzből nulla forint jut a gyerekek ellátására. 

Dr. Canga Uránia a híradónak nyilatkozva elmondta, hogy az állami keretből számolva körülbelül 300 forint jutna egy-egy gyerekre, ebből azonban nem tudja ellátni őket megfelelően, így a magánpraxisából pótolja a hiányzó felszereléseket. 

„Ebből lett elegem, ráadásul remény sincs rá, hogy az OEP-finanszírozásból valami legyen, a tíz éve tartó karitatív tevékenységet már nem tudom és nem is akarom folytatni” – mondta a fogorvos a híradónak. 

Tíz után adja fel az állami praxist a fogorvos

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szakembernél akkor telt be a pohár, amikor a koronavírus-járvány idejére semmiféle segítséget nem kapott, elmondása szerint az önkormányzattól a járványhelyzet kitörése után négy héttel kaptak fogorvosi ellátáshoz használhatatlan sebészi maszkokat és kesztyűket, valamint egyetlen liter kézfertőtlenítőt. Mivel dr. Canga Uránia nem múlt el 65 éves, ezért kötelező sürgősségi ellátást is kellett végeznie, így a védőeszközöket a saját pénzéből szerezte be. A járvány során így több mint félmillió forintot kellett elköltenie erre a célra.

További cikkeink fogászattal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top