Galvanikus fürdők, vibrátor hisztériára – Ezek a történelem legfelháborítóbb orvosi kezelései

B.Esz. | 2022. Január 02.
Ami ma jó neked, holnap már halálos...

Nehéz lépést tartani az orvosi közösség által kiadott kezelési ajánlásokkal. Ami ma még jó neked, másnap már halálos, és kerülni kell. A köhögés gyógyítására függőséget okozó gyógyszereket, például heroint adtak a gyerekeknek, az áramütéses terápiát régóta használják az impotencia kezelésére, és a „csoda” diétás tablettákat úgy osztogatták, mint a cukrot. Az alábbiakban a történelem legmegrázóbb orvosi kezeléseit mutatjuk be.

Kokain – A csodaszer

Az 1880-as évek közepe táján a tudósoknak sikerült izolálniuk a kokalevél hatóanyagát, az Erythroxylon coca-t (később kokain). A gyógyszergyárak szerették ezt az új, gyorsan ható és viszonylag olcsó stimulánst. 1884-ben egy osztrák szemész, Carl Koller felfedezte, hogy néhány csepp kokainoldat, amelyet a páciens szaruhártyájára tesznek, helyi érzéstelenítőként hat. Mozdulatlanná tette a szemet, csillapította a fájdalmat, és kevesebb vérzést okozott a bemetszés helyén – így a szemműtét sokkal kevésbé volt kockázatos. A felfedezés híre elterjedt, és hamarosan kokaint használnak mind a szem-, mind az orrmellékműtétek során. A fogfájás, a depresszió, az arcüreggyulladás, a letargia, az alkoholizmus és az impotencia kezelésére szolgáló kokaint hamarosan tonikként, pasztillaként, porként árulták, sőt cigarettában is felhasználták.

A népszerű otthoni gyógymódok, mint például az Allen’s Cocaine Tablets, dobozonként mindössze 50 centért megvásárolhatók voltak, és a szénanáthától, huruttól, torokbántalmaktól, idegességtől, fejfájástól és álmatlanságtól kezdve mindenre is használták őket. Valójában a kokain mellékhatásai sokszor pont azokat a problémákat okozta, amelyeket gyógyítani próbáltak vele – alváshiányt, étkezési problémákat, depressziót és még hallucinációkat is. A vásárláshoz nem volt szükség orvosi vényre. Egyes államokban bárokban is árusították a kokaint, és köztudottan ez volt a hamarosan mindenütt elterjedt Coca-Cola üdítőital egyik kulcsfontosságú összetevője. 1902-re a becslések szerint csak az Egyesült Államokban 200 000 kokainfüggő volt. 1914-ben a Harrison Narcotic Act törvény megtiltotta a kokain előállítását, behozatalát és forgalmazását.

History/Universal Images Group via Getty Images)

Vibrátor hisztériára

A 19. századi orvosoknak köszönhetjük a vibrátor bevezetését, amelyet először a hisztériaként ismert női „betegség” gyógymódjaként hirdettek. Úgy gondolták, hogy a hisztéria számos betegséget okozhat, beleértve a szorongást, az ingerlékenységet, a szexuális vágyat, az álmatlanságot, az ájulást és a puffadt gyomrot – így szinte minden nőnél jelentkeztek bizonyos tünetek. Az állapot gyökerei a „vándor méhekről” szóló ősi orvosi elméletekre nyúlnak vissza, ahol az elmozdult méh a nők egészségi állapotát befolyásolta. A kezelés? Egy „kismedencei masszázs”, amely „hisztériás rohamot” idéz elő – közismertebb nevén orgazmust. Ezt a munkát viktoriánus orvosok végezték, akik kézzel masszíroztak a nőket. Annak érdekében, hogy megkímélje az orvosokat ettől a munkától, Dr. Joseph Mortimer Granville megalkotott egy gőzmeghajtású, „elektromechanikus orvosi műszert”. A „Manipulátornak” becézett eszköz lehetővé tette a nők számára, hogy otthoni masszázst végezzenek, így meggyógyítsák „vándor méhüket”.

Forrás: Lioness

Fen-Phen – Csodatabletta a fogyáshoz

Bár az első fogyasztó tabletták az 1880-as évek végén kerültek a piacra, egyetlen másik tablettának sem volt olyan gyors népszerűsége, mint a Fen-Phennek az 1990-es években. Eredetileg két különálló gyógyszerként került forgalomba Fenfluramin és amfetamin Phentermine néven, amelyek önmagukban nagyrészt hatástalannak bizonyultak. Az 1970-es évek végén azonban a két terméket Dr. Michael Weintraub egyesítette, hogy létrehozza a Fen-Phen néven ismert fogyitablettát. Weintraub egyetlen vizsgálatot végzett 121 beteg bevonásával négy éven keresztül. A betegek, akiknek kétharmada nő volt, átlagosan 30 kilót fogytak, látszólag mellékhatások nélkül – Weintraub vizsgálata azonban nem figyelte a betegek szívét. Az új csodaszer 1992-ben került először piacra, és az emberek nem tudtak betelni vele. Hamarosan mintegy 6 millió amerikai használta. Aztán 1996 áprilisában az FDA is beleegyezett a gyógyszer jóváhagyásába, egy éves próbaidőig. Szinte azonnal özönlöttek a súlyos mellékhatásokról szóló jelentések. Júliusban a Mayo Clinic azt közölte, hogy 24, Fen-Phent szedő nőnél súlyos szívbillentyű-rendellenességek alakultak ki. Több száz további esetről számoltak be később, és 1997 szeptemberére az FDA hivatalosan is megszüntette a gyógyszert. 1999-ben a gyártó, az American Home Products Corporation beleegyezett, hogy 3,75 milliárd dolláros kártérítést fizet azoknak, akik egészségkárosodást szenvedtek a tabletta miatt. A forgalomból való kivonást követő években több mint 50.000 pert indítottak, és a betegek továbbra is nyújthatnak be kárigényt.

Sokkkezelés – az impotencia gyógymódja

Az elnyomó viktoriánusok a férfiak „erkölcsi gyengeségének” tartották a nemi szervek működési zavarát, azt hitték, hogy az impotenciát vagy a túlzott szex vagy az önkielégítés okozza. Ahogy Samuel W. Gross sebész megjegyezte, „a maszturbáció, a gonorrhoea, a szexuális túlzások és a nemi szervek állandó izgalma kielégülés nélkül” impotenciához vezet. Egyes orvosok „galvanikus fürdőket” vagy elektródákkal töltött fürdőkádakat rendeltek el, amelyeknek mindössze hat alkalom alatt kellett helyreállítaniuk a szexuális vágyat. Mások még inkább lokalizált megközelítést alkalmaztak, és árammal ellátott rudakat a férfiak húgycsövébe helyezték. A kezelés öt-nyolc percig tartott, és hetente egyszer vagy kétszer ismételték. Az 1800-as évek végén már megjelentek az „elektromos övek” hirdetései, amelyek a „gyenge férfiakat” célozták meg. Azt állították, hogy gyógyítják a vesefájdalmakat, az ülőideg-problémákat, a hátfájást, a fejfájást és az idegi kimerültséget, de a mögöttes üzenet az volt, hogy meg tudják gyógyítani a férfiak szexuális problémáit.

Fotó: Philippe Clement/Arterra/Universal Images Group via Getty Images

(via)

Még több bizarr

Exit mobile version