nlc.hu
Gasztro

Bizarr ételek a nagyvilágból

Darázskeksz, rothadt sajt – Bizarr ételek a nagyvilágból

Miközben a velős pacal nálunk szokványos étel, kiakadunk a kukacos sajton vagy a sült tarantulán. Egy étel csak addig bizarr, amíg távoli? Körkép a világ legfurább fogásairól.

A világ tele van furcsa és csodálatos dolgokkal, amelyekből az elmúlt másfél évben csak keveset láthattunk az utazási korlátozások miatt. Ezeket az ételeket azonban nem biztos, hogy szívesen megismernénk test-, azaz nyelvközelből, hiszen némelyik nemcsak gusztustalan, de elég veszélyesnek is tűnik. Bár Németh Szilárd Fidesz-alelnök, honvédelmi államtitkár legutóbbi cserkészkolbászos, makarónis, tojásos lecsója simán kenterbe veri a soron következő fogásokat, azért ezeknek az étkeknek a befogadásához is erős gyomor szükségeltetik.

Selyemhernyó tál, Malájzia

Ez a népszerű finomság egész Délkelet-Ázsiában megtalálható, de leginkább Malájziában kedvelik. Sokféle formában fogyasztható – pirítva, nyersen vagy párolva –, és általában az utcai árusok kínálgatják.

Casu Marzu, Olaszország

Ez a szardíniai kukacos sajt Pecorino juhtejből készült, és sajtlegyek (piophila casei) élő lárváit tartalmazza, amelyeket a sajt erjesztési folyamata során adnak hozzá. Az erjedés akkor következik be, amikor a lárvák megemésztik a sajtzsírokat, a sajt textúrája pedig nagyon lággyá válik. A sajt csak addig alkalmas emberi fogyasztásra, amíg a kukacok élnek, pusztulásuk esetén ugyanis mérgezővé válik. Külön borzalom, hogy evés közben a lárvák a szemünkbe ugorhatnak, amire figyelmeztetnek is a sajtkészítők. Az EU ugyan betiltotta a „rohadt sajt” nevű eledelt a számos allergiás reakció, mérgezés miatt, a feketepiacon még mindig megtalálható. Már aki keresi.

Bizarr ételek a nagyvilágbólBizarr ételek a nagyvilágból

Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Darázsos keksz, Japán

Csakúgy, mint az Oreo vagy a Pilóta, ezekben a kekszekben is van töltelék, csakhogy nem csoki vagy vanília, hanem egy tucat darázs. Szegény ásódarazsakat, amelyeknek átlagos csípésük van, megszárítják és belekeverik a kekszbe. Az íze állítólag enyhén savas, mazsolás. A japánok kulináris furcsaságairól egyébként külön cikket is lehetne írni azok után, hogy a tintahalak szemgolyóit külön folpackos csomagolásban árulják a piacon. Egyébként írtunk is róluk, ezt ide kattintva olvashatod.

Chaprah, India

A Chaprah, más néven vöröshangya chutney egy ropogós köret, amely az indai Chhattisgarh városából származik. A hangyákat és tojásaikat kiszárítják, összezúzzák fűszerekkel és sóval – így jönnek létre a kissé tüzes falatok.

Kobraleves, Hongkong

Ez a leves halálos marású kobrákból készült, amiknek eltávolították a méregfogát. A kígyókat feldarabolják, aprítják, majd felforralják. Lehet, itt is az a szabály, mint a sima húslevesnél: alacsony lángon, minél tovább kell főzni, hogy minden értékes tápanyag belefőjön a levesben, de ebbe igazából nem akarunk belegondolni.

Surstomming, Svédország

Ezt az ételt biztos nem találod meg a húsgolyó mellett, az IKEA polcain. A heringet tavasszal fogják el, amikor épp ívni készül, és egy-két hónapig hordókban erjesztik, mielőtt konzerválják, ahol az erjedés több hónapig folytatódik. A konzervdobozok gyakran domborodnak fel, ezért bizonyos légitársaságok megtiltották járataikon a szállításukat a túlnyomásból bekövetkező potenciális robbanás miatt. A konzerv felnyitásakor rendkívül erős szag csapja meg az orrunkat, a svédek mégis előszeretettel fogyasztják ropogós kenyérrel vagy főtt burgonyával.

Bizarr ételek a nagyvilágbólBizarr ételek a nagyvilágból

Fotó: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE via Wikimedia Commons

Hákarl, Izland

A Hákarl, más néven erjesztett cápa állítólag ammónia illatú és erős sajt ízű. A grönlandi cápa frissen kifogva mérgező, ezért a tetemet egy árokba temetik, és fogyasztás előtt 6-12 hétig erjesztik.

Bizarr ételek a nagyvilágbólBizarr ételek a nagyvilágból

Cápahús vodkával. Hagyományos izlandi ízek (Fotó: Getty Images)

A-ping, Kambodzsa

A sült tarantula regionális csemege Kambodzsában, ám az embereket nem feltétlenül az általa nyújtott kulináris élvezet, inkább a brutális vörös khmer rezsim alatti élelmiszerhiány kényszerítette a pókok megpörkölésére. A fogás azonban a rezsim bukása után is megmaradt, és szerte az országban megtalálható. A pókot nátrium-glutamátban, cukorban, sóban pácolják, majd fokhagymával sütik ki. A pókfalatok kívül ropogósak, belül lágyak, krikettre vagy csirkére emlékeztet az ízük.

Bizarr ételek a nagyvilágbólBizarr ételek a nagyvilágból

Sült tarantula (Fotó: Andre Pascal/Biosphoto via AFP)

Shirako, Japán

Ez a tenger gyümölcseiből készült „finomság” szó szerint azt jelenti: „fehér gyerekek”, utalva arra, hogy az étel bizony hím halak ivarsejtjeiből áll. A leggyakrabban tőkehal spermiumából készült ételt nyersen vagy párolva fogyasztják el, és állítólag édes puding íze van. Ennél már csak az odorigui bizarrabb, egy kicsi átlátszó hal, amit élve esznek meg, épp ezért a szájban fickándozik, mielőtt lenyelnék.

Stargazy Pie, Anglia

Ez a halpástétom azért szokatlan, mert a halak feje konkrétan kikandikál a pitéből. Az étel Mousehole Cornish faluból származik, és rendszerint Tom Bawcock éjszakáján fogyasztják. A helyi legenda szerint egy Tom Bawcocks nevű halász ugyanis vihar idején horgászni ment, majd az egész fogást egy hatalmas lepényben sütötte ki a falu apraja-nagyjának.

Huitlacoche, Mexikó

A Huitlacoche szó szerint alvó ürüléket jelent. Ez egy kukoricán megtelepedő gomba, amely kék-fekete spórákkal borítja a normál kukoricaszemeket, állítólag fás-földes íze van. Egy másik bizarr mexikói csemege az Escamol, vagyis a rovar kaviár, amely növényekről betakarított hangyák lárváiból készül.

Bizarr ételek a nagyvilágbólBizarr ételek a nagyvilágból

Huitlacoche, tökkrém és piritós (Fotó: Getty Images)

Uierboord, Hollandia

Az uierboord a szegények eledele volt Hollandiában, de a közelmúltban megújult a népszerűsége. A tehén tőgyét órákon át enyhén fűszerezett húslevesben főzik, majd megsütik, sóval és borssal ízesítik, és kenyérre téve fogyasztják el.

Egérbor, Korea

Korea egyes részein olyan rizsbort fogyasztanak, amelybe egy élő kisegeret tesznek. Amellett, hogy az eljárás brutális, a bornak állítólag benzin íze van.

Sült agyszendvics, USA

Az Egyesült Államok bizonyos területein, különösen Ohio folyó völgyében ez az ínyencség még mindig megtalálható a menüben. A borjú- vagy sertésagyból készült, erősen átsütött, rántott ételt Németországból és Hollandiából származó bevándorlók hozták magukkal. A szendvicseket mustárral, hagymával tálalják, az agynak enyhe íze és pudingszerű állaga van. Tőlünk sem áll távol az agyvelő fogyasztása, ahogy a pacalé sem, amit a quora.com-on a legbizarrabb magyar ételnek választottak a kakastöke, a hagymás vér, a vesevelő, a szalontüdő, a bikahere, a kocsonya, a körömpörkölt, a disznósajt mellett. Furcsa és bizarr ételekért elég tehát csak a szomszédba menni, vagy ellátogatni a Jó étvágyat vagy Németh Szilárd oldalára.

Ez is érdekelhet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top