Az omikron variáns elhozhatja a nyájimmunitást

S. Z. | 2022. Január 03.
Izraeli szakértők a fertőzőbb, de kevésbé veszélyes omikron variánstól várják a nyájimmunitást.

Az omikron variáns hatására az elmúlt néhány napban megnégyszereződött az új koronavírus-fertőzések száma Izraelben, ám a halálozások ezt nem követik hasonló mértékben, legalábbis egyelőre.

Vajó Zoltán allergológus és klinikai immunológus az Indexen azt írja: az izraeli tapasztalatok azt támaszthatják alá, hogy az omikron fertőzőképesebb, de nem okoz súlyosabb betegséget. Ottani szakértők pedig az omikron variánstól várják nyájimmunitás régóta áhított elérkezését.

Egészségügyi dolgozó beoltja egyik munkatársát a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltás negyedik dózisával az izraeli Ramat Gan egyik kórházában 2021. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov)

Közben Izraelben már hivatalosan is engedélyezték a negyedik oltást a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők, a 60 évnél idősebbek, illetve az egészségügyben dolgozók számára.

Megváltoztatták annak a meghatározását is, hogy ki számít védettnek a koronavírus ellen. A jelenlegi definíció szerint védettnek tekinthető, aki három oltást kapott, vagy legalább két oltása van az utóbbi hat hónapon belül.

Exit mobile version