nlc.hu
Egészség

Az omikron variáns terjedés és veszélyei

Az omikron jobban fertőz, de nem annyira káros, mint más variánsok

Megmarad torok környékén, és nem roncsolja a tüdőt.

A világban, és ezzel együtt Magyarországon is egyre jobban terjed az omikron variáns. Ezzel kapcsolatban most a Guardian cikkére hivatkozva írja a Telex, hogy a variánssal kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy a betegség kevésbé súlyos, mint a delta és az eredeti kínai (vuhani) koronavírus. Az omikron nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami a tudósok szerint megmagyarázhatja, hogy miért tűnik fertőzőbbnek, de kevésbé halálosnak, mint a vírus más változatai. Hat különböző tanulmány is azt találta, hogy az omikron nem károsítja annyira az emberek tüdejét, mint a Delta és a Covid más korábbi változatai, igaz a cikk szerint a tanulmányok eredményeit más kutatóknak még felül kell vizsgálniuk.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Deenan Pillay, a University College London virológiai professzora szerint „az omikron a felső légutak sejtjeiben könnyebben szaporodik, mint a tüdő mélyén lévő sejtekben.” James Stewart professzor (Liverpooli Egyetem Molekuláris Virológiai Kutatócsoport) pedig kimutatta, hogy az omikronnal fertőzött egerek kevésbé fogynak, alacsonyabb a vírusterhelésük, és kevésbé súlyos tüdőgyulladást tapasztalnak. A belgiumi Leuven Egyetem Neyts Laboratóriuma hasonló eredményeket talált szíriai aranyhörcsögökkel végzett kísérleteknél. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top