A belgyógyász szerint el kellene felejteni a textilmaszkokat

S. Z. | 2022. Január 06.
Kovács Gábor belgyógyász szerint az lenne a legjobb, ha két különböző maszkot viselnénk a koronavírus ellen.

Mióta kitört a koronavírus-járvány, nem szűnik a dilemma, hogy a különböző maszkok milyen védelmet nyújtanak a fertőzés ellen. Kovács Gábor belgyógyász most az Inforádióval osztotta meg, mi a legjobb megoldás.

A szakember szerint a textilmaszkok hatékonysága nagyon alacsony, nem véletlen, hogy az amerikai orvosok már arra kérik az embereket, hogy mellőzzék a házi készítésű textilmaszkok viselését, vagy kombinálják sebészeti maszkkal.

Egy FFP 2-es maszk (Fotó: Pexels/Markus Winkler)

Kovács Gábor emlékeztetett, hogy a maszkoknak két funkciójuk van: egyrészt mi ne fertőzzünk másokat, másrészt mi ne fertőződjünk meg, ha a környezetünkben légúti vírussal fertőzött személy van.

Kovács Gábor szerint ezért az lenne a legjobb, ha a sebészi és az FFP 2-es maszkot egyszerre hordanánk. Így kombinálni lehet a két maszk előnyét, bár kérdéses, hányan tesznek majd így.

Ráadásul a koronavírus a felületeken is képes megmaradni – hiába elsősorban légúti vírus –, és a szem nyálkahártyáján keresztül is képes bejutni. Ezért a védőszemüveg is indokolt lehet, bár nem valószínű, hogy nagyon elterjedne.

Exit mobile version