nlc.hu
Egészség

Szájmaszk az omikron ellen

Tudósok figyelmeztetnek: ezek a maszkok nem védenek eléggé az omikron ellen

Kanadai szakemberek azt javasolják, hogy a jóval fertőzőbb omikron variáns miatt orvosi maszkot vagy FFP2-es maszkot viseljünk.

Ma már nem szorul magyarázatra, hogy a koronvírus-fertőzés elleni egyik leghatékonyabb megoldás, ha az orrot és a szájat is eltakaró maszkot viselünk. Ám nem mindegy, milyen maszkot hordunk.

Kanadában például arra kérik az embereket, hogy olyan maszkot válasszanak, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak a koronavírus új változata, a deltánál négyszer-nyolcszor fertőzőbb omikron variáns ellen – vette észre a Global News cikkét a Hvg.hu.

Az Ontariói Tudományos Tanácsadó Testület vezetője, Dr. Peter Juni pénteken azt mondta, hogy az omikron elleni védelemhez nem elegendőek az egyrétegű szövetből készült arcmaszkok. mert ezek csak elenyésző szűrést biztosítanak. Ezért inkább válasszuk a leghatékonyabbnak tartott N95-ös – nálunk FFP2-es – maszkokat.

Textilmaszkot viselő nő

Cseréld le az egyrétegű textilmaszkot, mert a fertőzőbb omikron ellen nem hatékony (Fotó: Unsplash/engin akyurt)

A szakember hozzátette, hogy legalább kétrétegű szövetmaszkot viseljünk, de a legjobb választás az FFP2-es maszk. Aki nem tud ilyen beszerezni, az vásároljon orvosi maszkot, mert az is komoly védelmet nyújt. Akár kombinálni is lehet a maszkokat: a kétrétegű textilmaszk alá felvehetünk egy orvosi maszkot is, bár lehet, hogy egyesek nehezen kapnak majd így levegőt.

Vannak országok, ahol nem csak a kötelező maszkviselést, hanem a maszk típusát is előírják. Ausztriában zárt térben például FFP2-es maszk a minimum, Romániában pedig a szeptembertől kezdődő tanévben már nem viselhetnek egyedi textilmaszkokat a diákok, csak az orvosi maszkokat fogadják el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top