nlc.hu
Aktuális

Az omikron terjedése Európában

Európában hamarosan beelőzheti a deltát az omikron

Több ország adatai szerint az omikron okozta fertőzések száma 3-4 naponta a duplájára nő.

Az omikron vírusváltozat lehet a jövő hónaptól a koronavírus domináns mutációja Európában, megelőzve a delta variánst is – derül ki a Bázeli Egyetem bakteriológiai kutatócsoportja vezetőjének hétfőn kiadott közleményéből. Az egyetem weboldalán megjelent bejelentésben Richar Neher rámutatott arra, hogy egyelőre kevés az omikron okozta fertőzés a kontinensen, de ha a variáns terjedése ebben az ütemben folytatódik, az omikron néhány héten belül dominánssá válhat. Az Egyesült Királyságból és Dániából érkező adatok szerint az omikron okozta fertőzések száma 3-4 naponta a duplájára nő, a terjedési sebessége pedig háromszor akkora, mint az eddig domináns delta variánsnak.

Koronavírus

Fotó: Pexels/CDC

A variánst már Magyarországon is kimutatták, Müller Cecília hétfőn azt nyilatkozta, két mintában tudták azonosítani ezt a mutációt. „Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ez idáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Richar Neher közleményében  kiemelte, hogy bár az oltás nagyobb védelmet nyújt a delta, mint az omikron ellen, az oltottak – különösen azok, akik a harmadik, emlékeztető oltást is felvették – még mindig kisebb eséllyel mutatnak súlyosabb tüneteket, akkor is, ha az omikronnal fertőződnek meg. Neher emellett figyelmeztetett a vakcinák globális elosztásában jelentkező egyenlőtlenségekre, melyeket „a lehető leghamarabb kezelni kell”. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is számos figyelmeztetést adott ki, hangsúlyozva, hogy míg több országban mind ez idáig az egészségügyi dolgozók beoltása is várat magára, más államokban már az emlékeztető oltásokat is fel lehet venni, írja az MTI. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top