nlc.hu
Aktuális

Újabb két omikrongyanús beteg Magyarországon

Újabb két omikrongyanús beteget találtak Magyarországon

Újabb két mintában mutathatták ki a koronavírus omikron változatát Magyarországon.
Omikron variánst tartalmazó minta

Néhány napja jelentették be, hogy bizonyítottan jelen van Magyarországon omikron variáns, miután egy házaspár mintájában kimutatták a koronavírus új változatát. Az idős házaspár tagjai nem jártak külföldön, itthon kapták el a betegséget, és bár egyikük kórházba került, nincsenek életveszélyben.

Az első két omikronos eset után most újabb két mintában valószínűsíti a koronavírus gyorsan fertőző új variánsát a Neumann Labs – számolt be az RTL Híradó. A laboratóriumban naponta körülbelül száz mintában mutatják ki a koronavírust, de az omikron variáns még nem gyakori. Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője szerint

az omikron sporadikusan, azaz nagyon kis számban, de jelen van Magyarországon.

A gyanús esetek megerősítésére még várni kell, mert az új vírusváltozat megerősítése technológiailag nagyon bonyolult. Ahhoz hogy sikeres legyen, majdnem az egész vírust szekvenálni kell egy nagy teljesítményű szekvenálógépben.

Az omikrongyanút az alapozza meg, hogy a Neumann-laborban a PCR-tesztek mellett végeznek egy másfajta vizsgálatot is, amelynek célja, hogy a delta és az omikron variánsok közt különbséget tegyen, de ez csak egy nagyon rövid RNS-szakaszt vizsgál.

Ha ebben kapnak olyan jelet, ami nem a delta variánsra utal, akkor az minden valószínűség szerint omikron, mert jelenleg más variáns nincs jelen az országban. Omikrongyanú esetén komolyabb vizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja vagy egy másik szekvenáló labor végzi, a gyanús esetek igazolása akár napokig is eltarthat.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/geralt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top