nlc.hu
Egészség

Járványelemző: súlyos hullámot indíthat el az omikron

Járványelemző: súlyos járványhullámot indíthat el az omikron Magyarországon

A várható ötödik hullámot Vattay Gábor járványelemző szerint úgy lehet mérsékelni, ha az oltottak minél hamarabb felveszik a harmadik oltásukat.
Koronavírus mikroszkóp alatt

A koronavírus-járvány negyedik hullámának lefelé tartó szakaszában vagyunk Magyarországon – mondta Vattay Gábor járványelemző a Portfoliónak.

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője szerint a legfontosabb fejlemény a pozitív esetek számának a csökkenése volt. A halálozásokban még nem tükröződik a javuló tendencia, de azt várja, hogy egy-két héten belül ott is láthatóvá válik majd a vártnál gyorsabb lefutás.

Kicsit előrébb tekintve viszont két aggasztó dologgal is számolni kell az elemző szerint. Egyrészt a negyedik hullámok egyik országban sem álltak le teljesen, hanem kisebb-nagyobb szinten stabilizálódtak a napi esetszámok és halálozások.

Másrészt már Európában is terjed a koronavírus új változata, az omikron variáns, ami miatt Vattay Gábor nem túlságosan optimista. A dél-afrikai adatok alapján már kezd látszani, hogy az esetszámok 3-4 naponta duplázódnak, és a kórházakba kerülők száma is hasonlóan durva tempóban emelkedik.

A szakértő úgy látja, hogy az omikron január-februárban már Magyarországon is újabb, súlyos hullámot indíthat el. Szerinte úgy lehet mérsékelni az ötödik hullámot, ha minden kétszer oltott megkapja a harmadik oltását, akik pedig nyáron kapták meg a harmadik dózist, azok számára megnyitják a lehetőséget a negyedik oltás felvételére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top