nlc.hu
Aktuális
Töriérettségi 2024 feladatok

Hunyadi Mátyásról és a Horthy-korszakról is kérdeztek a töriérettségin

töriérettségi

Ma történelemmel folytatódtak az érettségik. Középszinten 68 802, míg emelt szinten 7679 diák vizsgázik.

A középszintű töriérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal foglalkoznak. Ezen kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolniuk – számolt be az eduline.hu. A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

A történelem emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart, és két feladatlapból áll (I.: egyszerű, rövid választ igénylő feladatok; II.: szöveges, kifejtendő feladatok). A vizsgázók először az I. feladatlapot oldják meg. A dolgozatokat 100 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti, és ezután osztható ki a II. feladatlap.

A történelem érettségi második részében idén is esszéket kell írnia a vizsgázóknak. A portál információi szerint a rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Középszinten a négy esszéfeladat közül kettőt választhatnak az érettségizők: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, és egy magyar történelemmel foglalkozó hosszút.

Emelt szinten a hat esszéfeladat közül hármat kell kifejtenie a diákoknak.

Az eduline.hu által megkérdezett történelemtanár úgy látja, a feladatsor első része a korábbi évekhez képest egy fokkal könnyebbre sikerült, amit megfelelő szövegértéssel, forráselemzéssel és az atlasszal jól meg lehet írni. A Hunyadi Mátyással és a barokkal foglalkozó feladatban szerinte a források magukért beszélnek, így azok sem okozhatnak problémát, és a Rákóczi-szabadságharc is könnyű lesz azoknak, akik ezt a részt átnézték. A szaktanár úgy véli, a Horthy-korszakos és a Kádár-korszakos feladat sokaknak jelenthet nehézséget, mert nem túl szerencsés a megfogalmazása.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vasvári Tamás

Ez is érdekelhet érettségi Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top