75 milliárd forintot követel az apa az éber kómában fekvő fiának

nlc | 2022. Október 11.
Elkezdődött a per Szajnik Vince ügyében, aki 2016-ban egy csúszdabaleset nyomán szenvedett agykárosodást.

Elkezdődött a tárgyalás a Debreceni Törvényszéken a 2016-ban egy csúszdabaleset következtében agykárosodást szenvedett Szajnik Vince ügyében. Az anya megelégedne mintegy 60 millió forinttal, az apa, Szajnik János viszont a fiát ért rengeteg személyiségi jogsértés miatt hazánkban eddig soha nem hallott és meg nem ítélt, hatalmas kártérítést követel – számolt be a Blikk.

Fotó: Pixabay

Korábban a lapnak azzal indokolta a kártérítés összegét, hogy a most 13 éves fia gondozásához szükséges speciális gép ára 50 millió, és sokba kerülnek a szükséges kezelések, az ápolást végző emberek órabérével együtt. A kért összeg tartalmazza az apa szerinti személyiségi jogok – például oktatástól, színházba járás lehetőségtől vagy akár csak egy fagyizástól való elesés – megsértését is.

Mint írták, Szajnik János ügyvédje a tárgyaláson arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntetőeljárás során ellentétes szakértői vélemények keletkeztek, ami miatt kérte azok ütköztetését, illetve a szakértők meghallgatását. Továbbá megjegyezte azt is, hogy az uszoda felületi rajzában a Kamikaze csúszda nem is szerepelt. Az önkormányzatot képviselő ügyvéd megerősítette a tárgyaláson, fenntartják, hogy a csúszda megépítése nem engedélyköteles, illetve, hogy az szabályosan és rendeltetésszerűen működött a baleset idején.

A bíró, Dr. Kocsán Annamária megjegyezte, hogy neki az ápolás, gondozás részleteivel, költségeivel kapcsolatban az összegszerűséggel van gondja. Az apa erre azt felelte, hogy interneten elérhető árakkal számolt, amelyek ráadásul emelkedni fognak.

Polgári perben a bizonyítási teher a feleken van

– reagálta rá a bíró, hozzátéve, hogy amit bizonyítani tudnak, azt tudja mérlegelni, ezért lenne fontos az orvosszakértői vélemény a gyógytornára vonatkozóan.

Az apa ügyvédje jelezte, hogy a gyógyászati segédeszközök árait az interneten nézték meg, amihez az apa hozzátette, többnyire használtan vették ezeket az eszközöket, amihez hitelt is fel kellett vennie. Ezenkívül a szülő beszámolt arról is, hogy a fiú megfelelő ápolási körülmények megteremtéséhez át kellett alakítaniuk az ingatlant, ahol élnek, szükség volt ajtócserére, illetve a fürdető rész kialakításához csempézni kellett. Beszélt arról is, hogy a jövőben szükség lesz még akadálymentesítésre. Az udvart például térkövezni kell, mert fűben nem lehet tolni a kerekesszéket. Szajnik János hozzátette azt is, hogy a fiát ápoló személyzet számára is ki kell alakítani egy olyan helyiséget, ahol például a segítők át tudnak öltözni.

A bíró azt kérte, hogy ezekkel a felmerülő költségekkel kapcsolatban a felperesek készítsenek egy összefoglaló anyagot. 

A Blikk tavaly augusztusban írta meg, hogy 2016 júniusában az akkor hétéves Vince balesetet szenvedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén található élményfürdőben. Egy csúszdáról leérve hat percig volt víz alatt, és az oxigénhiány miatt agykárosodás lépett fel nála.

Az apa szerint több ember is felelős a fiával történtekért, többek között azért, mert a táboroztató tanárok engedték Vincének, hogy azt a Kamikaze csúszdát használja egyedül, amire tíz év alatti gyerekeket nem lehet felengedni. Ám a bíróság csak a baleset közben mobilon csevegő úszómestert találta bűnösnek, akit tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A fürdő által felajánlott kártérítést a család nem fogadta el.

Exit mobile version