Egy kutatás szerint az emberek túl fáradtak ahhoz, hogy egészséges életmódot éljenek

nlc | 2023. Május 17.
Egy felmérés szerint, az emberek 35 százalékát mindössze a fáradtság gátolja meg abban, hogy változtasson az étkezésén és rendszeresen mozogjon. A Rákkutatási Világalap számítási pedig azt mutatják, hogy sok rákos megbetegedés elkerülhető lenne az életmódváltással.

A YouGov nemzetközi piackutató és és adatelemző cég által a Rákkutatási Világalap (WCRF) megbízásából 2086 brit felnőtt körében végzett felmérés eredményei megmutatták, hogy milyen nehézségekkel és akadályokkal szembesülhetnek azok, akik az egészséges életmódot vezetnék be az életükbe – írja az MTI.

Hasizom gyakorlatot végző lány (Fotó: Getty Images)

A kutatásban résztvevőket többek között arról is kérdezték, hogy mi akadályozza meg őket abban, hogy egészséges életmódot éljenek. A férfiak 29, míg a nők 40 százaléka a kérdésre azt felelte, hogy túl fáradtnak érzi magát hozzá. Az eredményekből jól látszott az is, hogy az emberek többségét az életmódváltásban a fáradtság akadályozza a legjobban és csak ezután következnek az egyéb tényezők. A megkérdezettek 38 százaléka a motiváció hiányára, 30 százaléka az élelmiszerárakra, 25-26 százaléka pedig az időhiányra, illetve a munka és a magánélet közti egyensúly nehézségére hivatkozott. A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy sokaknál az önbizalomhiány mellett az is közrejátszik, hogy maguk sem tudják, hogyan is vágjanak bele az életmódváltásba.

A reprezentatív mintában csak minden negyedik ember állította azt, hogy semmi nem akadályozza meg az egészséges életmód kialakításában. Matt Lambert, a WCRF egészségügyi és promóciós menedzsere szerint, az emberek sűrű időbeosztása miatt sokak számára a legutolsó dolog, amit fáradtan vagy motivációhiányos állapotban meg akarnak tenni, az az, hogy elkezdjenek főzni vagy elmenjenek egy edzőterembe.

 

A Rákkutatási Világalap számításai alapján azonban a rákos esetek 40 százaléka elkerülhető lenne, ha az emberek egészségesebb életmódot folytatnának.

(MTI)

Exit mobile version