nlc.hu
Egészség

30 kilót fogyott a kétgyerekes anyuka

30 kilós nagy fogyás: A „nálunk mindenki kövér a családban” nem érv az egészséges életmód ellen

Judit kétgyermekes anyuka, aki mostanra 30 kilót fogyott másfél év alatt. A története abszolút inspiráló, és nagy segítség lehet mindenkinek, aki még a fogyás elején tart.

Judit kétgyerekes anya, aki egészen pontosan 29,7 kilót fogyott tavaly március óta. Ez azt jelenti, hogy 50-es ruhaméretről 44/46-os méretre sikerült lefogynia, ami hatalmas változás. Judit esetében is – mint már sok más esetben – kiderül a történetéből, hogy a tudatos, egészséges életmód az, amivel el lehet érni a nagy fogyást. Az anya mesélt arról az útról, ami a fogyásához vezetett.

„Tennem kell valamit az egészségemért”

„Tavaly márciusban kezdtem diétázni és április-május környékén kezdtem komolyabban foglalkozni a dologgal – kezdi történetét Judit. – Összeállítottam egy 160 gramm szénhidrátos diétát és elkezdtem rendszeresen mozogni. Heti 2×1 óra teljes testedzést csináltam, valamint heti 5×30 percet szobabicikliztem. Körülbelül tavaly október környékén kezdett stagnálni a súlyom, akkor -24 kilónál jártam. Nem zavart, hogy nem fogyok tovább, tartottam a diétát, viszont a testmozgást kicsit elhanyagoltam. Egészen idén augusztusig nem is változott a súlyom. Akkor visszajött 4 kg, így egy kicsit szigorítottam a diétán és ismét elkezdtem tornázni. Azonban ez most nem bizonyult hatékonynak, az a 4 kg lement, de tovább nem csökkent a súlyom, így 4 héttel ezelőtt belefogtam egy 16:8-as böjtbe. Ennek köszönhetően fogytam le újabb 5 kilót.

Valójában nincs cél és nincs álomsúly, a közérzetem és az energiaszintem pozitív irányba változott és ez a fő motivációm.

Mondhatjuk, hogy banális okból kifolyólag kezdtem bele az életmódváltásba: egyik nap vettem egy csomag szénhidrát-csökkentett kenyeret, mert ránézésre nagyon tetszett – teszi hozzá Judit. – Ízlett is, úgyhogy elkezdtem rendszeresen azt fogyasztani. Majd egyik nap reggeli közben jött egy gondolat, hogy ha már eszem ezt a kenyeret, akkor miért nem eszek mindenből diétásat? Elkezdtem beleásni magam a témába és bevásároltam a mindenmentes termékekből. Ezzel párhuzamosan covidos lettem, amiből nagyon nehezen gyógyultam ki és ez megrémisztett. Elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy tennem kell valamit az egészségemért, mert ugyan most még semmiféle tipikus túlsúlyos betegségem nincs, de azt sem szeretném, ha 10 év múlva lenne, márpedig ezt másképp nem tudom megelőzni, csak ha lejjebb adok a súlyomból.”

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

„Az egyik kislány mindig malacnak csúfolt”

Saját bevallása szerint Judit mindig is erős testalkatú volt, bár sosem volt igazán nagy étvágyú. Ha üzenhetne a régi, duci énjének, akkor túl sok intelmet nem osztana meg vele, mert abban a testben is jól érezte magát, de ahogy fogalmaz:

Csak annyit üzennék, hogy sokkal kényelmesebbek a nadrágok, ha nem vágják a hasamat, valamint hogy a »nálunk mindenki kövér a családban« nem érv az egészséges életmód ellen.

A gyerekkori duciság azonban nem múlt el nyom nélkül, Judit sok bántást kapott a gyerekektől miatta: „Gyerekkoromban sok attrocitás ért a kövérségem miatt, első ilyen emlékem már egészen korán, az óvodából van, ahol az egyik kislány mindig malacnak csúfolt – meséli Judit. 

Utólag már úgy látom, hogy tinikoromban kifejezetten jó alakom volt még moletten is, de emlékszem, hogy az első középiskolai évemben mindig kabátban ültem órán, mert féltem, hogy kifigurázás tárgya leszek, holott ott senki nem bántott emiatt.

Viszont nem is mertem nyitni mások felé. Aztán ahogy idősebb lettem, rájöttem, hogy nem a külsőségek határozzák meg az embert és nem azon múlik, hogy szeretnek-e, hogy hány kiló vagyok. Elfogadtam magam, ezáltal lett egy jó kisugárzásom és mindenki azt látta rajtam, hogy egy vidám, dundi csaj vagyok, akinek van önbizalma. Lettek barátaim és a férfiaktól is csupa pozitív visszajelzést kaptam. Hozzátenném még, hogy most is így gondolkodom és most is sokkal fontosabbnak tartom a belső értékeket.”

Judit a teljes életmódváltás mellett tette le a szavazatát, étkezésben és mozgásban egyaránt átalakította az életét. Teljesen elhagyta a cukrot és a fehér lisztet, ami számára is meglepő módon könnyebb volt számára, mint az, hogy beépítse a rendszeres mozgást a mindennapokba. „Az elején nyilván próbáltam kifogásokat keresni, hogy miért nem érek rá éppen a mozgással foglalkozni – emlékszik vissza Judit. – De a digitális oktatás és a home office kapóra jött, nem volt több kifogás, újraterveztem a napi- és hetirendünket, amibe már tudatosan beépítettem az edzéseket is. A legkönnyebbnek érdekes módon az étkezést találtam, egyáltalán nem esett nehezemre lemondani a számomra ártalmas falatokról és tartani magam a diétához.”

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

„Nagyon sokáig nem láttam magamon a változást”

Az anya még kétfelé főzött a család kedvéért, amikor belefogott az életmódváltásba, de mostanra már mindenki az egészségesen elkészített ételeket fogyasztja a családban. A böjtölés óta nem számolja olyan szigorúan Judit a szénhidrátot, de a cukormentesség és az egészséges összetevők az ételkészítésben megmaradtak – a mínusz kilók pedig magukért beszélnek. Gyakran előfordul ilyen nagymértékű fogyásnál, hogy a lélek kicsit lassabban tud igazodni a kisebb testhez, ezt Judit is tapasztalta a saját bőrén.

„Nagyon sokáig nem láttam magamon a változást, hiába láttam, hogy hétről hétre kevesebbet mutat a mérleg. A boltban mindig automatikusan a nagyobb méretért nyúltam, csak a próbafülkében szembesültem vele, hogy már kisebb ruhák is jók rám.

Most már fejben tudatosítottam, hogy kisebb méretű vagyok, de lélekben továbbra sem tudok magamra így tekinteni.

Csak ha megnézek néhány régebbi képet, akkor hűlök el, hogy milyen látványos a változás, főleg az arcomon.”

Ahogy az lenni szokott nagy fogyás esetén, a környezet nem mindig érti, miért választotta a molett ember azt az utat, hogy új, esetleg lemondásokkal teli életmódot választ a fogyás és az egészsége érdekében. Juditnál a tágabb család akarta meggyőzni, amikor már látták rajta a fogyást, hogy egyen már „rendesen”. Azt mondogatták neki gyakran, hogy „úgy nem lehet élni, hogy az ember minden finom falatról lemond, meg hogy minek sanyargatom magam a mentes vackokkal, aztán egy szülinapi vacsorán megkóstoltattam velük a mentes sütimet és mindenki meg volt lepve, hogy milyen finom. Azóta már tudják, elfogadták, hogy így étkezem, és ha családi összejövetel van, akkor odafigyelnek, hogy nekem való falatok is legyenek terítéken. Egyébként mindenhonnan csupa pozitív visszajelzést és megerősítést kapok.”

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

A dietetikus válaszol

Erdélyi Alíz dietetikus, táplálkozástudományi szakember válaszolt a kérdésünkre, miszerint Judit diétája mennyire egészséges, nagy túlsúllyal kövessük-e a példáját. „Judit részéről nagyon jó döntés volt, hogy felismerte, ez a túlsúly már veszélyes. További pozitívum, hogy nem hirtelen 2-3 hónap alatt veszített 10-15 kilót, hanem lassan kb. másfél év alatt 30-at, ami havonta 1,5 kilót jelent. Szakemberként értékelem, hogy viszonylag reális célokat tűzött ki, hiszen 50-es ruhaméretről 44/46-os méretre sikerült lefogynia, vagyis nem egy sovány, a média által sugallt testképnek akart megfelelni. Azonban a sikerek ellenére ez nem egy követendő példa, illetve motiváló, de mielőtt valaki belekezd, érdemes ennek a sikertörténetnek néhány lépést korrigálni és azt megvalósítani.

1. Valójában itt már nem túlsúlyról, hanem elhízásról beszélünk, amely már egy önálló betegség. Judit a kezdésnél a testtömegindexe (BMI) alapján a kórosan elhízott csoportba tartozott. Mielőtt belekezdünk egy ilyen méretű testtömegcsökkentésbe, érdemes és szükséges orvost felkeresni. Tudom, hogy az orvosi konzultációhoz alapvetően a betegség fogalma kötődik, és Judit nem érezte magát betegnek. Azonban az orvos célzott kérdésekkel, állapotfelméréssel, laborértékek megtekintésével, szükség esetén egyéb kezelésekkel indítja el a folyamatot, majd küldi további szakemberekhez.

Ez az életmódváltás további pilléreit jelenti, ami az étrend, a mozgás, illetve igény esetén viselkedésterápia. Itt is szükséges az ezen a területen dolgozó hivatalosan elismert szakemberek igénybevétele, táplálkozás tekintetében ez a dietetikus.

A dietetikus ugyanis az, aki segíteni fog, hogy hosszú távon ne legyenek káros következményei a sikeres és látványos „fogyókúrának”. Végigvezeti a pácienst az úton, egyénre szabja az étrendet, és közben észrevétlenül megtanítja az egészséges táplálkozást, praktikákat, hiteles információkat kap és nem utolsósorban nem lesznek hiányállapotok. Mindezek mellett a minél kevesebb tiltásra is törekszik. A Judit által kiválasztott 160 grammos, illetve mentes étrend egy-egy betegséghez kapcsolódó és orvos, dietetikus, páciens, összehangolt működéseként megvalósuló diéta.

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

Judit előtte és utána (Kép: magánarchívum)

2. A 160 grammos diéta egy szénhidrátanyagcsere betegségben alkalmazott étrend, ami nem 160 gramm, mert az lehet 130-140-160 stb., hiszen azt a szakemberek egyénre szabják. Természetesen előnye, hogy kerüli a hozzáadott cukrot, és magas a rosttartalma. Egy testtömegcsökkentő étrendben a szénhidrátcsökkentett termékek rendszeres és huzamosabb ideig történő alkalmazása nem egy ideális állapot. Ilyen magas testtömeg mellett az energiamegszorítás, ezen belül a szénhidrát megszorításnak nem kell drasztikusnak lenni, természetesen az összetételén szükséges változtatni. Számos alapanyag, élelmiszer, annak ellenére, hogy nem alacsony a szénhidráttartalma nagyon jól beépíthető a testtömegcsökkentő étrendbe.

3. A mentes táplálkozás egyáltalán nem az egészséges táplálkozás része. Vannak étalallergiák, intoleranciák, ahol az orvosi diagnózist követően meghatározott, a tüneteket kiváltó alapanyagot, alkotóelemet ki kell hagyni az étrendből, de ilyenkor is a dietetikusnak figyelni kell arra, hogy más tápanyagnál ne forduljon elő hiányállapot. Ha valaki nem gluténérzékeny, teljesen felesleges gluténmentesen táplálkoznia. Ha valakinek nincs tejfehérje-allergiája, egyáltalán nem kell elhagyni a tejet és a tejtermékeket, és még folytathatnám.

4. Összességében nagyon jó dolog, ha valaki belülről érzi a késztetést, hogy fogynia kellene, azonban túlsúlynál is érdemes, de elhízás esetén szükséges szakemberek igénybevétele. A dietetikussal végigkövethető a testtömegcsökkentéshez igazodó egyénre szabott energia- és tápanyagbevitel.

Megvalósítható, hogy éhezés nélkül fogyjon, a dietetikus megtanítja, hogyan és milyen nyersanyagokat válasszon, hogyan készítse el, hogy a végén a tányérján finom és ugyanolyan nagyságú étel legyen, mint korábban, csak jóval kevesebb energiatartalommal.

A tanácsadások alkalmával folyamatosan bővíti a páciens ismereteit. Meghatározott időszakonként testösszetételt mér, amelyből kielemezhető, hogy valóban a testzsírból történt a súlyvesztés vagy esetleg az izomból is. Ilyenkor módosítani kell az étrenden, hiszen a valódi fogyás az, amikor a testtömegvesztés a zsírból származik. A legtöbb esetben ilyen mértékű elhízásnál előfordulhat pl.: emelkedett vércukorérték, vagy magasabb koleszterin, amit az étrend megbeszélésekor, összeállításakor figyelembe kell venni. Juditnál sem késő még szakembert felkeresne, hogy ne csak külsőleg, hanem »belsőleg« is jól legyen.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top