A fehérjeporok rejtett veszélyei – Ezekre figyeljünk!

Balogh Sarolta | 2023. Szeptember 11.
Edzés után nagyon jó választásnak tűnhet egy proteinshake. Ezek azonban tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, kalóriát vagy akár mérgező vegyi anyagokat is.

Fehérjepor hozzáadása egy pohár tejhez vagy turmixhoz egyszerű módszernek tűnhet az egészségünk megőrzéséhez. Végül is a fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez és -fenntartáshoz, a csontok szilárdságához és számos testfunkcióhoz. Sok idősebb felnőtt pedig a csökkent étvágy miatt nem fogyaszt elég fehérjét.

A fehérjeporokat legtöbbször tejben oldják

De vigyázzunk: egy kanál csokoládé- vagy vanília-fehérjepor egészségügyi kockázatokat rejthet. „Nem ajánlom a fehérjeporok használatát, kivéve néhány esetben, és csak felügyelet mellett” – mondja Kathy McManus regisztrált dietetikus, aki a Harvard egyetem második legnagyobb oktatókórházában, a bostoni Brigham and Women’s Hospitalban a táplálkozási osztály igazgatója.

Mi az a fehérjepor?

A fehérjeporok a fehérje porított formái, amelyek növényekből (szójabab, borsó, rizs, burgonya vagy kender), tojásból vagy tejből (kazein vagy tejsavófehérje) származnak. A porok egyéb összetevőket is tartalmazhatnak, például hozzáadott cukrot, mesterséges aromákat, sűrítőanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az egy adagolókanálnyi fehérje mennyisége 10 és 30 gramm között változhat. Az izomépítésre használt kiegészítők viszonylag több fehérjét tartalmaznak, a fogyókúrás kiegészítők pedig viszonylag kevesebbet.

Melyek a kockázatok?

Számos kockázatot kell figyelembe vennünk a fehérjeporok használatakor. Ezek közé tartoznak:

Új kockázatot fedeztek fel

A Clean Label Project nevű nonprofit csoport jelentést tett közzé a fehérjeporokban található toxinokról. A kutatók 134 terméket vizsgáltak meg 130 féle toxinra. Megállapították, hogy sok fehérjepor tartalmaz nehézfémeket (ólmot, arzént, kadmiumot és higanyt), biszfenol-A-t (BPA, amelyet műanyag előállításához használnak), növényvédő szereket vagy más szennyeződéseket, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedésekkel és más egészségügyi állapotokkal. Néhány toxin jelentős mennyiségben volt jelen. Az egyik fehérjepor például a megengedett BPA-határérték 25-szörösét tartalmazta.

Hogyan tartalmazhat a fehérjepor ennyi szennyező anyagot? A Clean Label Project a gyártási folyamatokra vagy a talajban lévő (a növények által felszívott, fehérjeporokból készült) toxinokra mutat rá. Azonban nem minden vizsgált fehérjepor tartalmazott megemelkedett toxinszintet.

Napi fehérjecélok

Törekedjünk az ajánlott napi fehérjebevitelre: nőknél napi 46 gramm, férfiaknál 56 gramm. Például:

Mit kell tennünk?

Ismeretlen veszélyekkel járhat a fehérjepor fogyasztása

McManus szerint bizonyos esetekben a vegyszermentes fehérjeporok hasznosak lehetnek, de csak orvosi jóváhagyással. Ilyen esetek lehetnek:

Egyébként szerezzük be a fehérjét teljes értékű élelmiszerekből: diófélék, magvak, alacsony zsírtartalmú tejtermékek (joghurt, tej, sajt), hüvelyesek (bab, lencse), hal, baromfi, tojás és sovány húsok. „Rá fogunk jönni” – mondja McManus – „hogy sokféleképpen lehet fehérjéhez jutni anélkül, hogy porhoz kellene nyúlnunk.”

(Forrás: Harvard Health Publishing, Fotó: Getty Images)

Exit mobile version