Laktózérzékenység

Tejallergia vagy laktózérzékenység – mi a különbség?

Allergiás a tejre? Vagy inkább laktózérzékeny? A kettő nem ugyanaz! Öntsünk tiszta tejet a pohárba! Segítünk megérteni, hogy mi a különbség a tejallergia és a laktózérzékenység között!

A tej egyszerű anatómiája
Kihagyva a bonyolult kémiai molekulákról és láncolatokról szóló eszmefuttatást, a laikusoknak is mindössze két dolgot kell kiemelni: fehérje és cukor. Mindkettő jelen van a tehéntejben és ez problémákat is okozhat.

Tejallergia vagy laktózérzékenység – mi a különbség?

Tejallegia
A tejfehérje-érzékenységet nevezzük tejallergiának. A tejallergia igen súlyos betegség, ami rendszerint már csecsemőkorban jelentkezik. A panaszok a tej, tejtermék elfogyasztását követő pár percen belül, vagy akár 1-2 héttel később is kialakulhatnak. Gyakori tünet a csalánkiütés, nehéz sípoló légzés, hányás, hasfájás. Ritka esetekben az allergia akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Szögezzük le, ez a betegség nem maradhat sokáig rejtve. Ha valaki tejallergiás, arról nagy valószínűséggel hamar tudomást szerez, és nem sok kapcsolata maradhat a tejtermékekkel.

Laktózérzékenység
A laktózintolerancia esetén a tejcukor a ludas, ezt nem tudja az érintettek szervezete megfelelően lebontani. Az érzékenység általában 5 éves kor felett jelentkezik, súlyossága pedig a szervezetben termelődő tejcukorbontó enzimünk, a laktáz mennyiségétől függ. A tünetek a tej fogyasztását követő első órában, vagy azt követően jelentkeznek. Az érintettek leggyakrabban hasfájásra, hasmenésre és puffadásra panaszkodnak.

Az alapvető különbség tehát, hogy a tehéntej-allergia valódi ételallergia, ezzel szemben a tejcukor-érzékenység tüneteit enzimhiány okozza.

A két fogalmat sokan keverik, pedig nem kellene
A hétköznapokban gyakran keverik a két fogalmat, így a laktózérzékenyek is inkább mellőzik a tejtermékek fogyasztását, noha esetükben a teljes önmegtartóztatás nem feltétlenül szükséges.  Első lépésként érdemes alapos “ön-testismeretet” tartani, lehetőleg mindezt egy szakértő segítségével, hogy kiderítsük, mennyire állunk hadilábon a tejtermékekkel. Ha a válasz kedvezőtlen, akkor sincs ok a bánkódásra, hiszen itthon is egyre több a laktózmentes termék a boltok polcain. A tejallergiások vigasztalására is például ott a vaníliás szójajoghurt, ami könnyen felkerülhet a desszertlistára.

Tejallergia vagy laktózérzékenység – mi a különbség?

A laktózérzékenyek figyelmébe ajánljuk hazánk kedvenc finomságának, a Pöttyös Rudinak az  új, laktózmentes változatát, hogy senkinek ne kelljen lemondani a finomságról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top