nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Vegán izomember

A testépítő bizonyította, hogy a növényi étrend nem építi le az izmokat

Sokszor éri az a vád a vegánokat, vegetáriánusokat, hogy hiány keletkezik a szervezetükben, ami miatt erőtlenek lesznek. Ezt alaposan megcáfolta egy testépítő, aki növényi étrenden él.

A közhiedelem szerint csak az lesz igazán ereje teljében, aki húst hússal eszik. Főleg, ha hivatásos sportoló akar lenni valaki, akkor nem hagyhatja ki az értékes fehérjeforrásként számontartott húsokat az étrendjéből. A növényi alapú étkezés ellenzői ugyanis általában arra hivatkoznak, hogy nem lehet elegendő fehérjét bejuttatni a szervezetbe, ha nincs hús a tányéron, márpedig az izmok rendes működéséhez és építéséhez szükség van sok fehérjére. Akadnak olyanok is, akik egyenesen az állítják, hogy a húsmentes étrendtől leépülnek az izmaink.

Izomépítés okosan

Ha rendszeresen sportolsz és izmot szeretnél építeni, akkor irány a SYNLAB, ahol a sportdiagnosztikai csomagok segítségével felmérhető a szervezeted állapota, és képzett sportdietetikusok segítségével elkészíthető a testi sajátosságaidhoz, valamint az edzésmunkádhoz legmegfelelőbb étrend.

Növényi étrenddel is építhetsz izmokat

Növényi étrenden él a testépítő (Fotó: Getty Images)

Mint kiderült, mindez nem igaz, és ennek a legjobb példája Patrik Baboumian iráni származású német testépítő, aki 2002-ben megszerezte a Németország legerősebb embere díjat, majd 2005-ben áttért a vegetáriánus étkezésre, amiről a még szigorúbb, vegán életmódra váltott 2011-ben. Mindez pedig kicsit sem gyengítette le a szervezetét, szemmel láthatóan nem épültek le az izmai, olyannyira megtartotta az erejét, hogy 2012-ben elnyerte az erőemelők Európa-bajnoki címét.

Baboumian még könyvet is kiadott a növényi étrend és a sport együttes hatásáról, melyben egyértelműsíti mindenki számára, hogy az izomnövelés nem a fehérjebevitel miatt történik, hanem az erőalapú edzésekkel lehet eredményeket elérni hivatásos testépítőként és átlagemberként is. Az erőember szerint intenzív edzések mellett is bőven lehet növényekből annyi fehérjéhez jutni, amennyire az izmainknak és erőnlétünknek szüksége van, ehhez ajánlja meleg szívvel a sok zöld levél, bab és olajos mag gyakori fogyasztását.

A testépítő rendszeresen beszámol az életmódjáról és az edzéseiről, céljairól az Instagramon, itt közzéteszi azt is, mekkora adagokat és milyen ételeket eszik, hogy ne veszítsen az erejéből növényi táplálkozás mellett, olykor pedig még a recepteket is elárulja a rajongóknak, akik szeretnék követni a példáját.

Baboumian véleményét a fehérjékről és az izomtömeg kapcsolatáról egyébként alátámasztja az Massachusetts Egyetem kutatása is, melynek során kiderült, hogy ugyan igaz, hogy az izomtömeg növeléséhez elengedhetetlen a fehérje jelenléte a szervezetben, de az már teljesen mindegy, hogy milyen forrásból kapja meg a test ezt a fehérjét. Izomépítésre tehát az is megfelelő, ha állati és az is, ha okosan összeállított növényi étrendet követünk.

A vegán életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top