Gasztro

Tényleg olyan drága a vegán étrend?

Drágábbak az egészséges és a növényi alapú élelmiszerek, de pár trükkel kicsit olcsóbb lehet a vegán élet.

Bár én magam nem vagyok vegán, igyekszem egészséges alapanyagokból főzni, tudom, hogy őrült nagy különbségek vannak árban a termékek között, ha csak rányomják azt a szót, hogy vegán (vagy bármilyen -mentes). Melissa Copeland, a 30-Minute Frugal Vegan Recipes könyv szerzője vegán szakács, aki elszántan harcol azért, hogy ne mondjon le senki a vegán életmódról azért, mert nem tudja megfizetni az alapanyagokat hozzá.

„Ha annyi kesudióm lenne, ahányszor hallottam azt a mondatot, hogy »szívesen lennék vegán, de nagyon drága dolog«, akkor már kesukrémben fürdenék. Általános tévhit, hogy a vegán étrend nemcsak sokkal többe kerül, hanem még bonyolultabb is az alapanyagok beszerzése, mert nincs minden a sarki kisboltban.

Azért terjedt el ez a tévhit, mert gyakran úgy akarnak átállni a vegán életmódra az emberek, hogy megveszik a vegán sajtot és húspótlókat, melyek tényleg borzasztó drágák.

Ha ezek köré építik az étrendjüket, akkor valóban hamar összejön egy tetemes összeg. Pedig az egészséges és finom vegán étrend alapanyagai között olyanok vannak, mint a csicseriborsó, rizs vagy zöldségek, melyek minden bevásárlóközpontban vagy piacon kaphatók, és nem horror áron adják őket.”

Copeland szerint nem olyan nehéz pénztárcabarát vegán étrendet összeállítani, csak tudatosabban kell vásárolni, és nem szabad bedőlni a reklámoknak, helyette elő kell venni a józan eszünket. Mert a cél tulajdonképpen az, hogy növényi alapú ételeket együnk, nem pedig az, hogy húspótlóból valahogy pörköltet varázsoljunk.

1. Gondolj máshogy a zöldségekre!

Az átálláskor el kell szakadni attól, amit eddig a zöldségekről gondoltál, hogy a hús mellé párolt formában jók köretnek. Végezz egy kis kutatást, vegyél egy jó vegán szakácskönyvet, vagy nézz szét a neten, és ments el magadnak recepteket. Copeland szerint az a legjobb, ha elkezdesz követni egy vegán blogot, és a közösségi médiában keresel olyan csoportot, ahol hasonló étrendű emberek beszélgetnek. Így közelebb kerülsz ahhoz, hogy a zöldségeket főételként és a lehetőségek kiaknázatlan tárházaként kezeld.

vegán étrend drága

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. Kimért árut vásárolj!

Már több helyen van Magyarországon is olyan lehetőség, ahol kimérheted magadnak, mennyi alapanyagot akarsz vásárolni. A liszt, tészta, magvak, borsófélék olcsóbbak, ha kimérve veszed, és nem előre csomagolva. Ráadásul, ha olyan receptet találtál, amelyben számodra ismeretlen hozzávaló van, akkor pontosan annyit tudsz venni belőle, amennyire szükséged van, nem kell egy kilót vásárolni rögtön.

3. Keresd meg a helyi ázsiai boltokat!

A piacokon általában már vannak ázsiai fűszereket, tofut, kókusztejet és egyéb egzotikus hozzávalókat árusító kisboltok, melyek jó szolgálatot tesznek majd, ha elkezded beleásni magad a vegán receptekbe. Jobb árakon kínálják a portékájukat, mint a bevásárlóközpontok.

4. Ne tiltsd ki a konyhából a fagyasztott zöldségeket!

A friss zöldségnél persze nincs jobb, de Copeland szerint ne vesd el teljesen a fagyasztottakat sem, mert a segítségükkel egész évben tudsz nagyjából bármit készíteni, nem kell a szezonális zöldségekre várni. Ráadásul nem romlanak meg egy hét alatt, és időt is spórolnak neked a konyhában, mert nem kell hámozni, vagdosni őket.

5. Saját termesztés

Copeland szerint mindegy, milyen kicsi helyen, de érdemes belevágni a zöldségtermesztésbe. Ha van egy talpalatnyi balkonod, már akkor is lehet pár zöldséget, fűszert magadnak termeszteni. A csírákhoz pedig semmilyen különleges eszköz nem kell, és pár nap alatt már fogyaszthatók is. Akinek pedig saját kertje van, az a paradicsomot és paprikát ki ne hagyja belőle!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top