nlc.hu
Gasztro

Veganuár kihívás 2022

Tavaly több mint egymillió állat életét mentette meg a Veganuár

Idén is rekordot dönt a Veganuár-kihívás. A program ingyenes és a szervezők célja az, hogy egy hónapon át teljes körű segítséget nyújtsanak a vegán életmód kipróbálásához. Eddig itthon 19 ezer ember csatlakozott a kezdeményezéshez. Vida Raullal, a kezdeményezés alapítójával beszélgettünk.

A „veganuár” név egy szójáték, a „vegán” és a „január” szóból tevődik össze – és ebből már ki is találhatjuk a kihívás lényegét: egy hónapig, januárban (a decemberi ünnepi dőzsölések után) a cél a vegán táplálkozás! Gyakran hallom a környezetemben, hogy a harcias vegánok és az állhatatos zöldségevők különösen kellemetlenek tudnak lenni nem csak a társaságban, de az interneten is. Azt viszont, hogy mindenkinek kevesebb húst kéne ennie, butaság lenne tagadni. Sokan tartanak attól, hogy a növényi alapanyagokon alapuló konyha unalmas és egysíkú. Erre szeretne rácáfolni Vida Raul, a Veganuár kezdeményezés alapítója.

Harmadik éve rendezitek meg az ingyenesen elérhető Veganuár kihívást. Mi a célotok ezzel?

Egy hónapon át teljes körű segítséget nyújtunk a vegán életmód kipróbálásához. 2020-ban és 2021-ben összesen 38 ezer ember csatlakozott a programhoz, idén azt szeretnénk, ha csak most, januárban sikerülne 25 ezer főt elérnünk. A kezdeményezést olyan hírességek támogatják, mint Karalyos Gábor, Steiner Kristóf, Puskás-Dallos Peti és Antal Éva. Aki feliratkozik, ingyen, főként magyaros recepteket és életmódtanácsokat kap. Fontos, hogy a résztvevők egymás között is megoszthatják tapasztalataikat.

Világszerte növekszik a vegánok száma. Jelenleg 78 millióan vannak a becslések szerint. A kezdeményezés 2014-ben indult Nagy-Britanniából. Nálunk megközelítőleg mennyien élnek vegán életmód szerint?

A lakosság alig egy százaléka vegán Magyarországon. Állattartó hagyományaink ellenére, egyre inkább vegánbarátok vagyunk, országszerte több száz étteremben szolgálnak fel állati eredettől mentes ételeket.

veganuár vega vegán vegán étrend veganizmus

Vida Raul, a Veganuár alapítója (Fotó: Pintér Judit, prove.hu)

Csakhogy az éttermeink többségében a vega fogás az étlapon általában valami krumpli, szottyos rántott gombával.

A Veganuár kihívásban éppen az a jó, hogy bárki ingyen elsajátíthatja, hogyan kell otthon elkészíteni az egyébként hihetetlenül változatos és sokszínű vegán ételeket. Közben szerintem azért egyre több az olyan hely, ahol nem csak az általad említett ételeket lehet kapni.

Mikből áll a vegán étrend?

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst. A vegánság szerintem inkább egyfajta életszemlélet.

Mi húst és semmilyen más állati eredetű ételt, vagyis tojást, tejterméket, mézet sem fogyasztunk.

A hal természetesen a húsfélék közé tartozik, így egy vegán halat sem eszik. A zselatin sem szerepel az étrendünkben és minden olyan dolgot kerülünk, ami bőrből készült. A vegán csakis akkor vegán, ha etikai megfontolásból válik azzá. Ez az étrenden kívül vonatkozik ruházkodásra, szórakozásra, tehát például nem megyünk állatkertbe, a Tropicariumba vagy cirkuszba. Tulajdonképpen ez annyit tesz, hogy bojkottáljuk az állatok kizsákmányolását. Én azt látom, hogy ezzel a fajta szemléletváltással egyszersmind nyitottabbak lesznek az emberek a környezetvédelemre és a kisebbségek védelme iránt.

Ha még több embert akartok megnyerni a zöldségeknek, nincs rosszabb, mint azt követelni, hogy vonjanak meg maguktól mindent, nem?

Épp az a lényeg, hogy semmi olyat nem kell megvonni magunktól, ami finom és jól esik. Mi azt mutatjuk meg,  hogy lehet a maximumot kihozni ízben állagban és illatban egy vegán ételből. Így pedig már semmi hiányérzete nincs az embernek.

Milyen tévhitek vannak a vegán életmóddal kapcsolatban?

A kérdés jó, a sor szinte végtelen. Leggyakoribb tévhit az, hogy így nem lehet egészségesen élni és egészségesnek maradni. Gyakori az a nézet, hogy vegánként garantáltan beteg leszel és gyógyszereket és táplálékkiegészítőket kell majd szedned. Aztán az, hogy drága és unalmas. Fizikai munka és sportolás esetén nem szabad így élni, mert nem jut az illető szervezete elég fehérjéhez és még sorolhatnám. Természetesen ezek egyike sem igaz.

Mik a vegán életmód előnyei?

Készítettünk egy saját felmérést, egy kérdőívet az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Ebben a veganuár programhoz csatlakozók 84 százaléka vallotta azt, hogy egészségesebbnek érzi magát az egy hónapos program után. Könnyebbnek, energikusabbnak voltak, javult az emésztésük, csökkent a koleszterinszintjük, tisztább lett a bőrük és jobban, mélyebben aludtak.

Miért érdemes belevágni ebbe a kihívásba, azonkívül, ha valaki szeretne egészségesebb lenni?

A brit Veganuary szervezet becslései szerint a tavalyi vegán január több mint egymillió állat életét mentette meg, ennyivel kevesebb húst ettek ugyanis az emberek szerte a világon. De a növényi étrend nem csak emiatt fontos. Mivel az állattenyésztés jelentős üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, kevesebb hús fogyasztása értelemszerűen ezt is csökkenti. A tavalyi vegán január 450 ezer repülőútnak megfelelő szén-dioxid-kibocsátást tudott semlegesíteni. A szervezet szerint több ezer ember a kihívás után sem tér már vissza a vegyes étrendre, így hosszú távon erős szemléletformáló hatással is bír a mozgalom. 

El lehet készíteni magyaros ételeket is vegán módon, úgy, hogy még finomak is legyenek? Mi a te kedvenc ételed?

Abszolút lehet! Én most a vegán székelykáposztára esküszöm, ez a kedvencem. Ha meg valami tojásosra vágynék épp, arra kiváló a morzsolt tofu fekete sóval. Ízében és illatában is abszolút hozza a tojásra jellemző jegyeket. Azt gondolom egyébként, hogy egy vegán étel mennyire finom, az 99 százalékban a fűszerezésen múlik. Ezt is megtanítjuk azoknak, akik csatlakoznak hozzánk.

Biztosan előfordult már veled is, hogy belefutottál valami totál ehetetlen vegán alapanyag megkóstolásába. Melyek a legemlékezetesebb ilyen jellegű élményeid?

Nagy szívfájdalmam, hogy nagyon kevés a jó minőségű vegán csoki. Többnyire ehetetlenül borzalmasak. Kipróbáltam néhány zöldség chipset, abszolút felejtősek. A növényi sajtok, például tömbsajtok is hagynak kívánnivalót maguk után, de a kenőkrémek és növényi tejek többsége nagyon finom.

Ajánlj nekünk néhány jó vegán receptet, kérlek!

Örömmel!

Vegán penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata (fotó: prove.hu)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 gramm penne
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 500 g ízes paradicsom, felkockázva
  • 3 közepes gerezd fokhagyma
  • másfél teáskanál szárított chilipehely
  • fél bögre friss bazsalikomlevél (frissel finomabb, de a szárított is megteszi, ha nem jutsz hozzá)

A vegán parmezánhoz (opcionális):

  • fél bögre sörélesztőpehely
  • fél bögre dió, kesudió, vagy hántolt mandula (allergiásoknak napraforgómag is lehet)
  • ¼ teáskanál só
  • ⅓ teáskanál fokhagymapor

Elkészítése:

1.  Először elkészítjük a növényi parmezánt: ehhez 160 fokos sütőben 6-8 perc alatt pirítsd meg a választott magot (a tepsiben ne érjenek egymáshoz), majd késes aprítóba tedd bele a többi összetevővel, és aprítsd morzsásra. Ha napraforgómagot használsz, nézd meg, pirított-e, és ha igen, akkor ezt a lépést kihagyhatod. Ha nem pirított, nagyon ügyelj rá a sütőben, könnyebben megég, mint a nagyobb szemű társai.

2.  Most pedig jöhet a tészta: először is lobogó vízbe tedd fel főni a tésztát egy evőkanál sóval, majd a csomagoláson megadott időnél két perccel kevesebb ideig főzd. (Higgy nekem: még a szószban is puhulni fog. Nem mellesleg minden egyes alkalommal, amikor valaki a világon mállósan puhára főz egy adag tésztát, egy újabb olasz lélek ragad örökké a purgatóriumban, ahol örökké egyetlen szót kell ismételgetnie: „al dente”. Mi nem akarunk ehhez a szenvedéshez hozzájárulni, ugye?) Kb. fél bögre főzővizet tegyél félre (ha konzervparadicsomot használsz, erre nincs szükség), majd szűrd le a tésztát, és alaposan öblítsd át hideg vízzel.

3.  Miközben a tészta fő, egy nagy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon piríts rajta három gerezd zúzott fokhagymát kb. 2 percig. Adj hozzá még egy evőkanál olívaolajat, vedd a lángot közepesen alacsonyra, és add hozzá a chilipehelyet és a sűrített paradicsomot, majd ezt is kb. két percig pirítsd (tipp: ezt a lépést minden sűrített paradicsomos ételnél érdemes megtenni, így lesz igazán finom a végeredmény).

4.  Add a serpenyőhöz a felkockázott paradicsomot, vedd a lángot közepesre, adj hozzá (legalább ⅓ teáskanál) sót, majd ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, és kb. 2-3 percig kevergesd.

5.  Keverd össze a tésztát a szósszal és a félretett főzővízzel, és közepesen alacsony lángon forgasd össze, amíg át nem forrósodik. A végén keverj hozzá durvára vágott vagy tépkedett bazsalikomleveleket (a tálaláshoz is tehetsz félre pár levelet, amit aztán a tészta tetejére szórhatsz). Vegán parmezánnal megszórva tálald.

Vegán szójapaprikás főtt krumplival

Vegán szójapaprikás főtt krumplival

Vegán szójapaprikás főtt krumplival (Fotó: prove.hu)

Hozzávalók:

  • 25 dkg szójakocka (száraz mennyiség)
  • 6-10 db közepes krumpli
  • 2 fej hagyma
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint
  • opcionális: őrölt kömény, 1-2 szem darabolt paradicsom, paprika

Elkészítése:

1.  A szójakockát sós, vegetás vízben, közepes lángon húsz percet főzzük, majd jól kinyomkodjuk.

2.  A krumplit meghámozzuk, ízlés szerint negyedekre vagy kisebb kockákra vágjuk, és közepes lángon 15-20 perc alatt sós vízben puhára főzzük vagy pároljuk.

3.  A hagymát kevés olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a jól kinyomkodott szójakockákat, és együtt pirítjuk. A végén hozzáadjuk a fűszereket, és még fél percig pirítjuk. (Vigyázz, a paprika könnyen megéghet és megkeseredhet! Alacsony lángot használj és ne pirítsd fél percnél tovább. Ha túl kevés az olaj, tegyél még kicsit hozzá, vagy löttyints bele egy kis vizet.)

4.  Kb. ½ dl vizet öntünk rá, és készre főzzük (kb. 10 perc, kóstolgasd, jó-e már a szója). Ha szaftosabbra szeretnéd, tehetsz hozzá még fél-1 dl vizet, amiben sűrítésnek 1/3 teáskanál keményítőt elkevertél. Ízlés szerint dúsítható darabolt paprikával és/vagy paradicsommal, amit a fűszerek után teszünk bele, majd így főzzük tovább.

Vegán brassói 

Vegán brassói

Vegán brassói (Fotó: prove.hu)

Hozzávalók:

  • 20 dkg szójakocka (szárazon mérve)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1-1 csipet borsikafű és kakukkfű
  • vegeta
  • kockára vágott krumpli

Elkészítése:

1.  A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

2.  A szójakockát sós-vegetás vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd jól kinyomkodjuk.

3.  A krumplit kiolajozott tepsiben 25-30 alatt megsütjük, időnként megkeverve. Félidőben sózzuk.

4.  A hagymát apróra vágjuk, majd egy mély serpenyőben, alacsony lángon 4-5 perc alatt megdinszteljük.

5.  Hozzáadjuk a szójakockát és lassú tűzön sütjük.

6.  Ha a víz elpárolgott, és a szójakocka sülni kezd, 4-5 perc után tegyük rá a fűszereket és a fokhagymát, esetleg pótoljuk ki kicsit az olajat, és süssük addig közepes lángon, amíg a szójakockák szépen megpirulnak.

7.  Amikor elkészült, keverjük hozzá a sült krumplihoz.

További olvasnivalók vegán témában :

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top