nlc.hu
Utazás

Jónás Mónika: Bali a vegán menyország!

Jónás Mónika: Bali a vegán mennyország! – A könyvíró a szigeten kezdett új életet

Jónás Mónika író és terapeuta tavaly úgy döntött, gyökeresen megváltoztatja az életét. Mindenét eladta, és egy bőrönddel elindult az Istenek szigetére, Balira szerencsét próbálni. A történetéről, kinti életéről, terveiről mesélt az nlc-nek.
Jónás Mónika: Bali a vegán menyország!

Mi volt az előzménye annak, hogy úgy döntöttél, Bali felé veszed az irányt?

Hosszú évekig terapeutaként dolgoztam, aztán 2016-ban beütött egy magánéleti válság az életembe. Elváltam. Emiatt megkérdőjeleztem a terápiás hitelességem, önmagam, a nőiségem, igazából mindenem. A gondosan felépített, gyönyörűen csillogó életem pillanatok alatt omlott össze. Ekkor költöztem Győrből a Balatonra. Azt hiszem, életem egyik legjobb döntése volt… Szörnyű állapotban voltam érzelmileg, de testileg is. Gyógyításra volt szükségem. Megéreztem, szinte hallottam egy belső hangot, hogy elérkezett az az idő az életemben, hogy mások helyett végre önmagamat gyógyítsam.

Megnézem
Összes kép (4)

Mi vezetett ehhez?

Rájöttem, hogy eddig mindig másokért éltem, másokat szolgáltam. Mindig azt néztem, mi a legjobb a férfinak, mi a legjobb másoknak. Soha nem voltam egyedül tizenöt éves korom óta. Meg kellett vizsgálnom, mit is jelent számomra az önszeretet? Naponta többször is főztem magamnak, amit egyébként addig csak a férfinak, férfiért tettem meg… Folyamatosan megkérdeztem magamtól, mit szeretnék enni, mit csináljak, mitől érezném magam a legjobban? Akkor már régóta vegetáriánus voltam, de abban az állapotomban a tejtermékeket sem tudtam megenni. Így nagyon gyorsan kiderült, hogy a testi gyógyításom végül tisztán növényi, glutén-, cukormentes étkezés lett. És hihetetlen gyorsan gyógyultam! A döntésem ereje, önmagam gyógyítása, az élet felé való elköteleződésem, életemben először megmutatta, mit jelent minden külső kapaszkodó nélkül felállni. Sőt, teljesen egyedül elkezdeni élvezni az életem.

Ekkor írtad meg az első könyvedet is.

Pontosan. Ezen az úton született meg az „Öröm és Szerelem a konyhában” című szakácskönyvem. Beletéve az összes megértésem, ölelésem, üzenetem, képekben, szavakban, édes illusztrációkban. 

Mi történt ezután?

A könyvem sikere után egyre tisztábban tudatosodott bennem, hogy hatalmas vágyam az embereket „szerelemmel” megetetni. Tudtam, hogy étterembe biztosan nem fognék bele, de elképzeltem egy csoda vendégházikót. Így született meg az első, tisztán növényi szálláshely Magyarországon, a „Szerelmes Tündérlak” a Balaton-felvidék legszebb részén. Gyönyörű történetekkel, öleléssel ajándékozott meg, és imádták a vendégek is. Itt jött el a pillanat, mikor annyira szerettem volna azt érezni, hogy ennek az álmomnak a beteljesülésével letelepedhetek. És megtaláltam az „Otthonom”. De valami nem nyugodott bennem. Szinte folyamatosan a hullámzó óceánt, a pálmafákat, a trópusi környezetet láttam magam előtt.

Aztán hirtelen elindultál a nagyvilágba?

Nem… Nagyon sokáig elnyomtam magamban az érzést, hogy mennem kell tovább. Szinte szégyelltem magam, hogy a világ egyik legszebb helyén élek a Balaton-felvidéken, és mégsem nyugszom. Aztán az utolsó, egyértelmű lökést édesanyám halála hozta el nekem tavaly tavasszal. Ő soha nem úgy élte az életét, ahogyan szerette volna, és rengeteget szenvedett. Azt éreztem, hogy őérte is, és azért, hogy ez a női, családi minta felülíródjon, meg kell lépnem, és hallgatnom kell a szívemre. Eldöntöttem, hogy úgy fogok élni, ahogyan én szeretnék. Felszámoltam, eladtam mindenemet, szó szerint mindenemet, még a téli dolgaimat is. És egy bőrönddel elindultam egy új világ felé. 2020-ban, mikor az utazás a leginkább volt nehezítve. Igazi varázslat volt, ahogyan egy speciális vízummal be tudtam lépni az egyébként lezárt Indonéziába.

Nem féltél, hogy elkapod a vírust útközben, vagy hogy egy idegen országban betegedhetsz meg?

Egyáltalán nem. Mindig is abban hittem – és már számtalanszor meg is tapasztaltam –, hogy amitől nem félsz, az sosem fog megtalálni. Nem engedtem utat a félelemnek. Úgy voltam vele, ha el kell kapjam, akkor elkapom, de nem féltem egyáltalán. Hála az égnek a mai napig elkerült a betegség.

Miért pont Balit választottad?

Először Hawaii volt a célom. Az Egyesült Államokban azonban akkor pont nagyon kaotikus volt a helyzet, ezért a hívószó oda egyre inkább elhalványult. Először bizonytalan voltam, kinyitottam a világtérképet és elkezdtem keresni, melyik az a rész, ahová szívesen utaznék. Korábban féltem Ázsiától, mert nekem a tisztaság minden szinten, mindennél többet jelent. Nem tudtam, mire számíthatok, ha például Balit választom. Aztán már szinte feszültséget okozott bennem a tétlenség, így nem haboztam tovább, vettem egy repülőjegyet, és még otthonról két hétre foglaltam egy kis házikót magamnak. Bali valamiért nagyon vonzott, nem tudtam megmondani miért. De bevallom, én csak átmeneti megoldásnak gondoltam. Ami azóta már sokszorosan felülíródott…

Amikor ott álltál a reptéren egy bőrönddel és egy hátizsákkal, mit éreztél?

Majd elájultam a félelemtől. Elmondhatatlan, mit éreztem. Olyan gondolatok jártak a fejemben, hogy mit keresek én itt? Mit csinálok? Normális vagyok-e? A családom nem támogatta az utazásomat, a barátaim viszont tudták, hogy ez az én utam. Aztán remegő lábakkal felszálltam a gépre, és nekiindultam.

Milyen volt az első benyomásod?

Ahogy felszállt a repülő, és kezdte elhagyni Magyarországot, úgy éreztem én is pillanatról pillanatra, hogy elszáll minden félelmem. Majdnem 24 órát utaztam, 40 órája ébren voltam mire megérkeztem Balira. Azonnal éreztem, szó szerint az első pillanattól, hogy Bali befogadott. Mintha egy bölcsőbe érkeztem volna, ami ringatni kezdett. Mióta itt vagyok tökéletes biztonságban érzem magam. És egyedül, nőként ez talán az egyik legfontosabb. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az igazi biztonság sosem kint van. De azért nagyon nem mindegy, hogy ami körbevesz minket mennyire harmonizál a belsőnkkel.

Megnézem
Összes kép (3)

Két hét hamar elrepülhetett, most hol laksz?

Ugyanott, ahol először, Ezt a cuki házikót bérlem azóta is. Egy olyan balinéz család fogadott itt, akikkel egy nagyon mély és szeretetteljes kapcsolat alakult ki. Szinte már én is családtag vagyok. Bár hamarosan költözöm tovább az óceán mellé, mert jelen pillanatban a dzsungelben élek.

Milyen a kapcsolatod a helyiekkel?

A balinéz emberek nagyon kedvesek, mosolygósak és mindenki nagyon segítőkész. A helyi emberek hite, vallási nézetei egyedülállóak, olyan tisztán csinálják végig a napi szertartásaikat, hogy azt tényleg nehéz lenne szavakba foglalni. Ezt érezni kell… A kedvesség mindenkiből árad, és mindig megelőznek a mosolyukkal, pedig én általában előre szoktam mosolyogni mindenkire. Emiatt Bali nagyon az én világom. Imádok itt élni, ez egy igazi gyógyterápia nekem. Mindenem magától gyógyul. De természetesen a mérleg itt is, mint bárhol egyensúlyba kerül. Itt is rengeteg olyan történés, pillanat van, ami megvisel, vagy nem tudok azonosulni vele.

Mi a helyzet a higiéniával?

Azt a fajta higiéniát, amit otthon is megszoktam, én itt is követem, és megteremtem magamnak. Továbbra is tisztaságmániás vagyok. Azonnal megérzem a helyeket, ételeket, és pontosan tudom, hol ehetek, és hol nem. Én utcán nem eszem, nagyon vigyázok magamra, és nagyon hálás vagyok, mert nem is volt eddig semmi bajom emiatt. Bali egyébként is egy vegán mennyország, a főbb, ismertebb helyeken nagyon könnyen elérhetőek a mindenmentes ételek.

Meddig maradhatsz ott európaiként?

Végül sikerült megkapnom a kétéves tartózkodási vízumom, amivel egyébként hivatalosan dolgozni is tudok itt. Ez hatalmas csoda volt, és számomra azt üzente, hogy Bali nem csak befogadott, hanem szeret is engem.

Mit csinálsz a mindennapokban?

Továbbra is tartok terápiákat online, segítek a magyar embereknek. Illetve egy régi álmom most válik valóra. 2019 novembere óta dolgozom életem eddigi legnagyobb projektjén. Ami kevesebb mint két hét múlva már elérhetővé válik. Méghozzá az egész világ számára. „We are Women” nemzetközi, telefonos applikáció. Egyelőre magyarul, angolul, és spanyol nyelven lesz letölthető. Ahogy már a neve is elárulja, nőknek szól. Igazi küldetés, a világon élő összes nőtársam számára szeretnék üzenni vele. Hogy mekkora csodák, és mert mi nők vagyunk az öröm. Amire most a legnagyobb szüksége van az egész világnak. Akik letöltik, mindennap két üzenetet fognak kapni, mint egy hatalmas napi ölelést. Ami emlékeztet önmagadra, a tiszta valóságodra.

Másban is gondolkozol? Esetleg vendégházat csinálni Balin a magyaroknak?

Eltaláltad. Ez is egy olyan elképzelés, amit szeretnék megvalósítani. De nem pontosan vendégházra gondoltam. Továbbra is szeretném segíteni, és támogatni az édes, magyar nőket. Elkezdett megfogalmazódni bennem egy hosszabb elvonulás, ami minimum egy hónapos. És egy olyan belső utazásra nyújt lehetőséget, ami szó szerint egy életre szóló beavatás lesz. Az applikáción keresztül pedig hamarosan szeretnék olyan nemzetközi találkozókat szervezni, ahol a világ bármely tájáról érkezhetnek a nők.

Mit üzensz a nőtársaidnak?

A legfőbb üzenetem, hogy mindannyian csoda Istennők! Itt az idő ezt megmutatni… Merjenek szeretni, nagyot álmodni, cselekedni. Szívük útján a legmerészebb álmaik is megvalósulnak. Nem létezik lehetetlen. És mindenek felett, szeretettel ölelem őket…

nlc.önmegvalósítás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top