Ez pedig nem más, mint a króm!
„A króm nélkülözhetetlen, esszenciális ásványi anyag, vagyis nem termelődik a szervezetünkben, hanem táplálékkal kell bevinnünk. De a testünknek csak kis mennyiségben van szüksége krómra. Nincs határozott bizonyíték arra, hogy a króm-táplálékkiegészítők szedése egészségügyi előnyökkel járna, bizonyos mellékhatásai azonban lehetnek” – magyarázza Devon Peart dietetikus.
Mi az a króm?
A króm az egyik leggyakoribb nehézfém, amely a talajban található.
A növények gyökerei könnyen felszívják, tehát sok növényi élelmiszer természetesen tartalmaz krómot. A króm befolyásolja az inzulin működését és szerepet játszik a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében. A B3-vitamin (niacin) és a C-vitamin javítja a króm felszívódását. Sok helyen azt is írják róla, hogy felgyorsítja az izomépítést és fokozza a sportteljesítményt, de ezt tudományosan a mai napig nem támasztották alá.
Amik krómot tartalmaznak:
- szőlőlé
- sonka
- narancslé
- marhahús
- saláta
- pulykamell
- paradicsomlé
- alma
- zöldbab
- banán
Miért lehet ártalmas?
Peart hangsúlyozza, hogy a krómot tartalmazó étrend-kiegészítők vásárlása nemcsak pénzkidobás, hanem negatívan befolyásolhatja az egészségünket, mert olyan ásványi anyagokkal töltjük fel, amelyekre nincs szüksége a szervezetnek.
A króm egészségügyi előnyeit és kockázatait a mai napig magas szinten vizsgálják.
Annyi azonban bizonyos, hogy a króm készítmények befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását, beleértve az inzulint, az aszpirint, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, valamint a reflux és a pajzsmirigy-betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket.
A króm étrend-kiegészítőket számos betegséggel, rosszulléttel is összefüggésbe hozták, többek között: gyomorrontás, fejfájás, álmatlanság, hangulatváltozások. A króm hosszú távú használata súlyosabb mellékhatásokat is eredményezhet: máj- vagy vesekárosodást.
Peart azt tanácsolja, hogy a króm étrend-kiegészítők szedése előtt mindenképp egyeztessünk dietetikussal vagy a háziorvosunkkal.