Ennyire veszélyes, ha más is beleiszik az italodba

nlc | 2024. Augusztus 26.
Veled is előfordul, hogy egy baráttal, családtaggal közös palackból, kulacsból isztok, vagy épp belekóstoltok egymás italába? És vajon milyen egészségügyi kockázatai lehetnek ennek?

„Rengeteg különféle mikroorganizmus, baktérium, vírus, gomba és parazita létezik. Némelyikük a nyálban is életben marad” – magyarázta dr. Bobbi Pritt, a Mayo Clinic patológusa és klinikai mikrobiológusa a Huffpost riportjában.

Jennifer Dunphy, a Regal Medical Group egészségügyi főtisztje ugyanitt hozzátette: minél többet kortyolsz a közös italból, annál nagyobb a kockázata hogy elkapsz valamit. Emellett nem mindegy az sem, hogy milyen helyszínen történik az ital megosztása. „A zsúfolt bárok kockázatosabbak, egyszerűen azért, mert kevésbé szellőznek, és nagyobb az esélye annak, hogy közelebb kerülj valakihez, aki beteg, azonban az ital típusa általában nem befolyásolja a fertőzés kockázatát.”

A szakemberek elmondták azt is: a pohár és a palack megosztása között nincs kockázati különbség.

Tévhit viszont, hogy az alkoholos italok megosztása kevésbé rizikós, mert az alkohol elpusztítja a kórokozókat. „A 80-90%-os  alkoholtartalom elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat. De a legelterjedtebb alkohol, amelyet iszunk, az etanol, és annek koncentráció a borban körülbelül 12%, a szeszes italokban pedig 40%” – magyarázta Pritt.

Illusztráció: Getty Images

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legkevésbé kockázatos személy, akivel megoszthatsz egy italt, a párod, hiszen ő az, akivel más módokon, például csók útján is közvetlenül érintkezel.

„Ha rendszeresen megcsókolsz valakit, aki beteg, vagy ha megosztasz egy italt az illetővel, az csak növeli a betegség elkapásának kockázatát. Ennek az az oka, hogy az ember fertőző ciklusának időszakában a legmagasabb a vírusterhelés, és ha ezalatt az idő alatt egy italt fogyasztunk, az hozzájárul a teljes vírusterheléshez. Bár az egészséges immunrendszer alkalmas arra, hogy leküzdje azokat a vírusokat, amelyekkel érintkezésbe kerül, minél több vírusrészecskének van kitéve a szervezete – a csókolózás és az italok megosztása révén –, annál erőteljesebb támadásnak van kitéve az immunrendszer” – magyarázta Dunphy.  

A szakember mindezek fényében általában véve óva int az italok megosztásától. „Az italok megosztása nem veszélytelen. Súlyos bakteriális és vírusos fertőzésekhez vezethet, amelyek egész életen át tartó következményekkel járhatnak. Bármilyen fertőzés, amely nyállal terjed, átterjedhet italfogyasztással. Ha meg kell osztanod egy italt, a legjobb, ha külön poharakba töltöd, vagy végső esetben külön szívószálon keresztül isszátok.”

Exit mobile version