nlc.hu
Egészség

Tippek, tanácsok közvécé használatához

Ezekre figyelj, ha közvécét használsz és nem szeretnél intim fertőzéseket összeszedni!

A koronavírus-járvány idején még fontosabb, hogy odafigyeljünk arra, miként védjük meg magunkat a különböző fertőzések ellen. Pláne olyan helyeken, ahol sok ember megfordul. Mint például a közvécékben.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy kénytelenek vagyunk betérni nem túl higiénikus, sokak által látogatott toalettekre. Ilyen esetekben nem árt tudnunk, melyek azok a fontos tanácsok, amiket érdemes megfogadni. Főleg napjainkban, amikor a koronavírus-járvány nehezíti az életünket, ráadásul a pandémia vonatkozásában a nyilvános mosdók használata fokozottabb kockázatokat jelenthet.

Mutatjuk azokat szempontokat, amelyeket érdemes betartani saját higiénés biztonságunk érdekében a nyilvános wc használatakor. Egy tanulmány szerint a koronavírusok szabad környezetben alacsony stabilitásúak, a napfény (UV-fény) és az ózon segít elpusztítani őket, de nagyon érzékenyek az oxidánsokra, például a klórra is. A vírus felületfertőtlenítési eljárásokkal eredményesen inaktiválható, így a fokozottabb takarítás a nyilvános mosdókban alapvetően fontos, ez azonban sok esetben nem valósul meg, ezért az egészségünk védelmében nekünk kell résen lenni.

Tudtad? 
A legtöbb fürdőszobai felület – a kilincsek, ajtózárak, törölközők, a szappanadagoló fogantyúk és így tovább – ugyanolyan fertőzöttek,  sőt,még annál is több kórokozót is rejthetnek, mint a WC-ülőkék. 

Még akkor is, ha tévhitekkel ellentétben a legkomolyabb fertőzésveszélyt nem a WC-deszka jelenti; Dr. Philip Tierno, a New York Egyetem mikrobiológusa szerint egy mobiltelefon felületén tízszer annyi kórokozó található, mint egy ülőkén. Ettől független azzal tényleg számolni kell, hogy egyes vírusos és bakteriális fertőzések összeszedhetők a nyilvános toaletteken.

toalett, nők, mosdó

Óvatosan a közvécékkel! (Fotó: Pexels)

Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az intim fertőzésekkel szemben az elsődleges védelmet az immunrendszerünk és a hüvelyflóránk látja el, így ha ezek nem elég erősek, akkor a baktériumok, gombák könnyebben elszaporodhatnak és kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy a hüvelyflóra védelmére gondosan odafigyeljünk, az immunrendszerünket erősítsük, például vitaminokban gazdag egészséges étkezéssel, és ha szükséges, táplálékkiegészítőkkel. 

Ezzel együtt nem árt óvatosnak lenni, és néhány óvintézkedést betartani:

  • Az egyik legfontosabb, hogy fertőtlenítsük a kezünket, már a wc használata előtt is. Ha adhatunk egy tanácsot, tarts magadnál antiszeptikus törlőkendőt. Érdemes a vécédeszkát és a többi felületet is letörölni vele,  hiszen az ajtókilincsen, a szappanadagolón  rengeteg baktérium telepedhet meg.
  • A Webbeteg szerint, ha valamilyen bőrsérülésünk van az ülőkével érintkező részeken, érdemes WC-papírral izolálni, vagy a sérült felületen ragtapaszt használni.
  • Léteznek továbbá olyan eszközök, melyek segítségével mi, nők is megoldhatjuk állva a vizelést, ami megóvhat minket a fertőzésektől. Ilyen az eldobható, impregnált papíreszköz, ami hosszúkás, felül nyitott tartályra emlékeztet, alul egy kivezető csőrrel. A tartályt a lábak közé helyezve, a csőrét előre tartva, szennyeződés nélkül megoldható álló helyzetben a vizeletürítés. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top