nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális és a gombás hüvelyfertőzés közti különbség

Intim kisokos: így különböztesd meg a bakteriális és a gombás hüvelyfertőzést

A hüvelyfolyás ma már nem tabutéma, ennek ellenére még mindig sok a nyitott kérdés ezzel kapcsolatban. Sokan nem tudják például, hogyan lehet megkülönböztetni a hüvelyfolyásokat. Íme segítségként intim kisokosunk!

Mi a különbség a fertőzések között? Mik a tünetek? Mi a megfelelő terápia? Sok a nyitott kérdés, de most hoztunk válaszokat is.

Bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis (BV) a leggyakoribb nőgyógyászati betegség a fogamzóképes korú nők körében, gyakoribb, mint a gombás hüvelyfertőzés.

Olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A védelmet biztosító Laktobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok (többnyire az E. coli) elszaporodásának.

Hogyan tudjuk felismerni?

A hüvelyváladék bőséges, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz, mennyisége sokszorozódhat.

Mire figyeljünk?!

  • a hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolja, ezért a kórokozók elszaporodásának megakadályozására a gyakori tamponcsere ajánlott.
  • a BV nem nemi úton terjedő betegség, az aktus során a hüvelybe kerülő sperma azonban megváltoztatja a hüvely pH-ját, ami felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét, és emiatt könnyedén kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. Többek között ezért is ajánlott az óvszerhasználat.

Mi válthatja ki a hüvelyfertőzést?

Hátterében állhat stresszes életmód vagy a túlzott alkoholfogyasztás csakúgy, mint az elhanyagolt vagy éppen túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda vagy szaunahasználat után is jelentkezhet.

Gombás hüvelyfertőzés és a Candida gombák

A hüvelygomba a második leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzés, amely a nők 75 százalékát érinti az élete folyamán legalább egyszer. Visszatérő betegségként a nők  5 százalékának okoz problémát.

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák valamilyen számukra kedvező körülmény miatt, például ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, túlzottan elszaporodnak. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, fehér színű lesz, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegűvé válik.

Hüvelyfertőzések közötti különbség

Fotó: Getty Images/ Massimiliano Finzi

Mi válthatja ki a gombás hüvelyfertőzést?

A rendkívül zavaró égő, viszkető tünetekkel, diszkomfortérzettel járó hüvelygomba kialakulhat stressz, túlzott intim higiénia, antibiotikum-kúrák, fogamzásgátló tabletta használata, sok szénhidrát fogyasztása és terhesség miatt is.

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése ugyancsak a probléma forrása lehet.
  • A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havivérzés előtti időszakban a nők fogékonyabbak a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.
  • Sok nő érzékeny az uszodai medencék klóros vizére, emiatt így nyáron, strandoláskor is könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.
  •  Hüvelygomba esetén a teljes és gyors gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális aktus. A közhiedelemmel ellentétben nem a „pingpong effektus” miatt, hanem a felületi hámsérülések és a fájdalom elkerülése érdekében, hiszen a gomba, ahogy fentebb is említettük, nem szexuális úton terjedő betegség.

Szerencsére gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés.

Trichomonas hüvelyfertőzés

A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Jellemző tünete továbbá, hogy a szexuális aktus is fájdalmat okoz. A teljes gyógyuláshoz mindkét félnek kezeltetnie kell magát, illetve a teljes gyógyulásig nem ajánlott a szex sem.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ Massimiliano Finzi)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top