nlc.hu
Tabuk nélkül

Ez áll a hüvelygomba hátterében

Csíp, fáj szex közben? Mondjuk, mi állhat a háttérben

A második leggyakrabban előforduló intim fertőzés a hüvelygomba, amely visszatérő gombás hüvelyfertőzésként a nők 5 százalékát érinti. Makacs állapot, ami az együttléteket valódi pokollá teheti.

A hüvelygomba kialakulását gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának zavara okozza. Ha valamiért megbomlik a rend, és a hüvelyben élő Candida gombák túlszaporodnak, máris kialakulhat a gombás hüvelyfertőzés.

A fertőzés vezető tünete a hüvelyi váladék megváltozott állapota: ilyenkor a színe fehér vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű lesz, viszont szagtalan marad. Emellett kellemetlen, akár erős szeméremtájéki viszketés és fájdalom is jellemző.

Fontos: bár a hüvelygomba nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé, sokat ronthat a kellemetlen tüneteken és a gyógyulás folyamatán, ha a fertőzés alatt nemi életet élünk!

Hüvelygomba hátterében

Fotó: profimedia

Hüvelygomba és a szex

A gombás hüvelyfertőzés gyógyulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvelyflóra. Érdemes olyan készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely savas pH-ját. Ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, jobb, ha egy ideig kerüljük a szexuális aktust, ugyanis ennek során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét, nem beszélve az égő, kellemetlen fájdalomról, ami ilyenkor megkeserítheti az intim együttléteket.

Ne feledjük! Ha a panaszaink enyhültek, akkor sem lélegezhetünk fel, hiszen a partnerünknél is jelentkezhetnek zavaró tünetek, így előfordulhat, hogy őt is megfelelő módon kezelni kell, hogy aztán ismét minden a megszokott formájában folytatódjon.

Nem ajánlott, de nem tiltható

A szexuális együttlét gombás hüvelyfertőzés alatt ugyan nem ajánlott, de nem is tilos. Ebben az esetben érdemes óvszerrel védekezni, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz.

  • Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicid tartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használunk.
  • Óvszerhasználat nélkül fennáll a veszélye annak is, hogy a hüvelygombát szexuális úton oda-vissza adogathatjuk a partnerünknek, akinek a szervezete valószínűleg kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz látható problémát a fertőzés. Ettől függetlenül még hordozhatja és vissza is adhatja a kórokozókat. Fontos, hogy a gombás fertőzést mindkét fél – még a tünetmentes is! – kezeltesse, hogy ne alakuljon ki „pingpongeffektus”!

A hüvelygomba ismételt megjelenése esetén alkalmazzunk gomba elleni készítményt, ami nemcsak a tüneteket enyhíti, de segíti a hüvelyi pH normál tartományának visszaállítását, ami a későbbi megelőzésben játszik fontos szerepet.

Összesítve, a legjobb megoldás, ha

  • néhány hétre felfüggesztjük a szexuális együttlétet;
  • ha azt orvos előírja, mindkét fél használjon a gombás fertőzés ellen felírt készítményt;
  • a gombellenes kezelés kiegészítéseként a hüvely pH-ját helyreállító és megőrző hüvelyi készítményt is érdemes bevetni, ami nemcsak a gyógyulás folyamatát gyorsítja, hanem az egészséges hüvelyflóra helyreállítását és fenntartását is segíti, valamint a viszketést és az égő érzést ugyancsak csillapítja.

Tudtad? A cukorbetegséggel élő nőknél olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top