nlc.hu
Egészség

Különleges testi adottságok

5 különleges testi adottság, amivel csak kevesen rendelkeznek

Kiáll a köldököd? A második lábujjad a leghosszabb? És merre tekeredik a forgód?

Hosszabb második lábujj

Az emberek mindössze 10 százalékánál fordul elő, hogy a második lábujjuk hosszabb a nagylábujjuknál. Ahogy a csontszerkezet legtöbb jellemzője, úgy ez is örökletes tényezőkön múlik. Érdekesség, hogy az amerikai Szabadság-szobornak is ilyen felépítésű a lábfeje.

Lábfej

Illusztráció: Getty Images

Kidudorodó köldök felnőttkorban

A kidudorodó köldök a gyerekeknél gyakori, azonban az emberek csupán 10 százalékánál marad meg felnőttkorra is. Tévhit azonban, hogy a köldök formája attól függ, hogy a születéskor hogyan vágta el az orvos a köldökzsinórt. Sokkal inkább attól, hogy a köldökcsonk miképp gyógyult be utána. 

Köldök

(Illusztráció: Getty Images)

Fordított forgó

Ha a forgód az óramutató járásával megegyező irányba tekeredik, akkor a többséghez, egészen pontosan ahhoz a 91,6 százalékhoz tartozol, akik ugyanígy vannak ezzel. A maradék 8,4 százalék rendelkezik csak fordított forgóval. Utóbbira a balkezeseknek van a legnagyobb, számszerűsítve 45 százalék esélyük.

Forgó

Illusztráció: Getty Images

A bölcsességfog hiánya

Az emberek nagyjából 20 százalékának eleve nem fejlődik ki a bölcsességfoga. A jelenség a különböző népeknél eltérő gyakorisággal jellemző. Az őslakos mexikóiak csaknem 100 százalékának nincs bölcsességfoga, míg például a tasmániai őslakosok mindegyikének van. A bölcsességfog hiánya a kutatások szerint a PAX9 génnel lehet összefüggésben.

Mosoly

Illusztráció: Getty Images

Szív a jobb oldalon

A statisztikák szerint 12 019 emberből egynél fordul elő, hogy a szíve a bal helyett a jobb oldalon van. Előfordul, hogy ez semmiféle egészségügyi problémát nem okoz, de egyéb rendellenességek is társulhatnak hozzá, ami viszont már gyógyszeres kezelést, vagy esetleg műtéti beavatkozást is igényelhet.

Szív

Illusztráció: Getty Images

via

Mik vannak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top