nlc.hu
Egészség

Az akril műköröm veszélyei

Az akril műköröm csúnya fertőzést okozhat – figyelmeztet az orvos

Az akril műköröm lehet, hogy tartós, de tényleg megéri a fertőzés kockázata?

Egy orvos arra figyelmeztet, hogy az akril műköröm olyan fertőzéshez vezethet, amely zölddé és kérgessé teszi a körmöket. Dr. Sermed Mezher a TikTok-fiókján tette közzé azt a videót, amelyben 143 ezer követőjét figyelmezteti „a bőrgyógyászok rémálmára”: a zöld körmökre.

Az orvos a videóban egy nő ujjait mutatja, akinek a körömágya kérges, és zöldre vált a körme. „Azon gondolkodsz, hogy olcsón megcsináltatod az akril műkörmöket? Gondold újra” – mondja Mezher a videóban, hozzátéve, hogy „azon túl, hogy csúnya”, az állapotot chloronychiának, más néven zöld köröm szindrómának nevezik, és akkor fordulhat elő, ha az akril körmöket nem megfelelően vitték fel, és a tényleges köröm és az akril műköröm között van egy hézag, amelyet nem töltöttek ki megfelelően.

Az American Osteopathic College of Dermatology (AOCD) szerint a chloronychiát egy Pseudomonas aeruginosa nevű „különösen kellemetlen” baktérium okozza, amely nedves környezetben fejlődik.

Forrás: @drsermedmezher / Tiktok

Forrás: @drsermedmezher / Tiktok

Mezher részletezte, hogy a Pseudomonas aeruginosa nem csak körömfertőzést okoz, és bár ritkán, de a körömről a test más részeire, vagy akár más – főleg immunhiányos állapotban lévő – emberekre is átvihető. Amikor a műköröm és az igazi köröm elválik egymástól, a bőr által képzett vízálló tömítés elvész, és a baktériumnak bejárat nyílik a térbe.

„Azon túl, hogy csúnya, valójában nagy probléma lehet, mivel egy-négy hónapig is eltarthat, amíg a köröm kinő, még kezelés mellett is – magyarázza Mezher. – Olyan dolgokat használhatunk, mint az ecetsav vagy antibiotikumok, hogy megpróbáljunk megszabadulni ettől.”

@drsermedmezher The Greenies: A Beautician’s Worst Nightmare #acrylicnails Acrylic nails, while enhancing the aesthetic appeal of fingernails, can create an environment conducive to the growth of bacteria, including Pseudomonas. The acrylic material can sometimes trap moisture underneath the nails, providing an ideal breeding ground for bacteria. Pseudomonas infection, commonly known as "green nail syndrome," may occur when the bacteria infiltrate the space between the acrylic and the natural nail. This can lead to discoloration, typically presenting as a greenish hue, and potential discomfort or pain. To minimize the risk of Pseudomonas or other infections, it's crucial to ensure proper hygiene during the acrylic nail application process. Regular cleaning and maintenance, along with allowing the nails to fully dry, can help mitigate the likelihood of bacterial growth. #AcrylicNails #PseudomonasInfection #NailHygiene #GreenNailSyndrome #NailHealth #NailInfections #ManicureSafety #FingernailCare #AcrylicNailRisks #HygienePractices #fyp #fypシ #medicine ♬ take a moment to breathe. - normal the kid

Az ACOD szerint a betegség jól reagál a kezelésre, amely magában foglalja a köröm levált részének levágását, a köröm szárazon tartását és a terület védelmét. Szerencsére antibiotikumokkal a legtöbb esetben jól gyógyítható, ha azonban a kezelés nem vezet eredményre, előfordulhat, hogy a körmöt teljesen el kell távolítani.

Via; Kiemelt kép: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top