nlc.hu
Egészség

Húsevő baktérium miatt halt meg a macska harapása után

Megharapta a macskája, négy évvel később meghalt

Először nem tulajdonított jelentőséget a macskaharapásnak a dán férfi, de a kezelések és műtétek sora ellenére pár évvel később életét vesztette a fertőzés miatt.
Egy nő ujja a macska szájánál

Négy évvel azután, hogy megharapta a macskája, meghalt egy férfi Dániában, mert húsevő baktériummal fertőződött meg – írja a Daily Mail.

Henrik Kriegbaum Plettner 2018-ban fogadott örökbe egy cicát és kicsinyeit egy menhelyről, és egyikük megharapta, amikor odébb akarta tenni. A férfi nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak, de pár óra múlva a kétszeresére duzzadt az ujja.

Hívta az orvost, majd egy hónapra kórházba került, ahol 15 műtétet hajtottak végre rajta. Ám négy hónappal az operációk után sem működött megfelelően az ujja, ezért az orvosok úgy döntöttek, amputálják. Ám az állapota nem javult.

Édesanyja a helyi médiának azt mondta, fia egészsége fokozatosan romlott, és számos betegségben szenvedett, a többi között tüdőgyulladásban, cukorbetegségben, valamint legyengült az immunrendszere.

A 33 éves férfi októberben halt meg, a családja most azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy felhívják a figyelmet a macskaharapás veszélyeire.

A bajt általában a Pasteurella multocida nevű baktérium okozza, ami rengeteg macska szájában megtalálható, de ott nem jelent problémát az állatnak. Harapás során viszont a baktérium bekerülhet az ember véráramába, és súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéshez vezethet. Főleg a gyenge immunrendszerű emberek és az idősek vannak veszélyben, és bár az antibiotikumos kezelés segít, gyakran az orvosok csak hosszú idő után jönnek rá, hogy mi okozza a fertőzést.

Korábban egy cikkben összegyűjtöttük, hogy melyek a háziállatok által terjesztett legveszélyesebb betegségek. 

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top