nlc.hu
Életmód

Műkörömfajták

Zselé, C-ív, tip: te érted, miről beszél a manikűrösöd?!

Szerencsére ma már van választék – ezt érdemes tudni hozzá!

Régen (nagyon régen) bementünk a barátnőimmel a „higiéniába”, és ott láttunk félkörívben kartonlapra felragasztott, ijesztően kinéző, hosszúkás műanyagdarabkákat. Ez volt a műköröm (és senkinek nem javasolnám, hogy próbálkozzon vele). Azóta a dolog persze sokat változott, „körmöshöz” járni olyan, mint fodrászhoz, és el lehet ott tölteni hosszú órákat akár kéthetente, de megúszhatod havi félórás alkalommal is. Ehhez persze tudni kell, hogy hányféleképpen szépíthető meg egy köröm – merthogy ennek ma már nem csak egy útja van (akkor sem, ha a sajátod nem igazán nő meg szépen). Íme, egy mini lexikon ahhoz, hogy egyáltalán választani tudj, és persze értsd, hogy mi történik veled a „körmös lány” székében.

műköröm-fajták

Fotó: Getty

Zselé: Ez egy szuper jó dolog, amit végre kitaláltak azért, hogy ne a saját, könnyen letörő körmödet viseld, amit ha kifestesz, legfeljebb egy-két napig marad sértetlen, ugyanakkor mégse ülsz órákat a manikűrösnél. A zselé tulajdonképpen speciális műgyanta, egy folyékony anyag, ami lényegében megerősíti a körmöd, és szép, egyenletes felületet ad neki. Lehet akár átlátszó, akár eleve színesen felvitt, sőt, csillámos is. A körmös felkeni, és neked csak UV-lámpa alá kell tartanod a kezed. Hamar készen van. Hátránya, hogy nem lehet csak úgy leszedni otthon, ahhoz bizony újra el kell látogatni a szalonba.

Lakkzselé, vagy géllakk: Úgy képzeld el, mint egy nagyon strapabíró körömlakkot, ami legalább kétszer addig bírja, mint az eddigi legjobb lakkod, persze vastagabb is. Lehet egy vagy több rétegben felkenni, nagyon rugalmas.

Porcelán: Na, ez már egy más műfaj, kissé bonyolultabban kivitelezhető. Eleve két részből áll össze, egy porból és egy folyadékból kell összekeverni. Levegő vagy szintén UV-fény hatására köt meg, még illatosított verzió is létezik.

Tip: Ha nem lennél megelégedve a saját körmöd hosszával, akkor ezzel a kis csalással meghosszabbíthatod. Ez lényegében egy műanyag körömforma, amit a körmöd végére ragasztanak, majd a kettőt összeépítik egy speciális anyaggal. Természetesen ezekből is létezik átlátszó, színezett, mintás.

Sablon: ez egy papírdarab, ami az építést segíti oly módon, hogy a körmöd alá ragasztják. Amikor ráépítették a műkörmöt, könnyen eltávolítható.

Épített köröm: A már említett sablon segítségével készül el ez a verzió – bármilyen formájú lehet, hiszen a papír alakítható.

Szett: Ez a neve egy teljes, tízkörmös mintának, vagyis ha ebből újat kapsz, az azt jelenti, hogy minden körmöd gyönyörűen felfrissült.

Kutikula: Rózsaszín körömágy, a műkörmösök ezzel is foglalkoznak, hiszen csak akkor építhető szép köröm, ha ezt hátratolták formára igazították.

Szabadszél: Az a fehér sáv a körmödön, ami már szabadon áll, nem kapcsolódik az ujjadhoz.

Mosolyvonal: A rózsaszín és a fehér részt elválasztó, íves vonal a természetes körmön.

C-ív: Ez a természetes, szabályos köröm domborulata, ami oldalról nézve látszik a legjobban. Akkor szép, ha a legmagasabb pontja éppen középre esik.

Balansz: Lapos építési mód, amikor nem domborodik a köröm.

Francia manikűr: A köröm nagy része és a vége élesen elkülönül, például rózsaszín és fehér. Ez áll legközelebb a természetes köröm színéhez.

Japán manikűr: A legtermészetesebb körömszépítő eljárás, hiszen a körmünk a sajátunk marad, csupán megerősítik azt méhviasszal és egy különleges porral történő polírozással. Elég háromhetente megújítani, de érdemes kúraszerűen, fél éven át alkalmazni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top