Már napi 8 perc tiktokozás is veszélyes az egészségre

CS.Á. | 2024. Szeptember 23.
Ijesztő következtetésre jutottak a szakértők egy új vizsgálat során. Ha te is képes vagy hosszú perceket (órákat) tiktokozással tölteni, most figyelj!

Egy friss ausztrál tanulmány szerint már mindössze nyolc perc tiktokozás is elég lehet ahhoz, hogy azonnali negatív hatással legyen a fiatal nők önértékelésére és testképére. A kutatás során kiderült, hogy különösen a pro-anorexia tartalmak károsak, amelyek növelhetik az evészavarok kialakulásának kockázatát.

A Charles Sturt Egyetem által végzett kutatás eredményeit a PLOS ONE nevű tudományos folyóiratban tették közzé. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy még tíz percnél rövidebb idő is elegendő ahhoz, hogy az implicit és explicit pro-anorexia tartalmak negatív hatást gyakoroljanak a testképre és az ideális megjelenésről alkotott elképzelésekre.

Fotó: GettyImages

A vizsgálatban 18 és 28 év közötti egyetemista nők vettek részt, akiket két csoportba osztottak. Az egyik csoport pro-anorexia videókat nézett, ahol fiatal nők mutattak be különféle súlycsökkentő módszereket, mint például jég evése vagy rágógumi rágása az éhség csökkentése érdekében. A másik csoport semleges tartalmakat nézett, például természetfilmeket, főzős videókat vagy állatokról szóló klipeket. Mindkét csoport résztvevői testképük romlásáról számoltak be a videók megtekintése után, de a pro-anorexia csoport tagjai különösen rosszul érezték magukat, és felerősödött bennük az a meggyőződés, hogy a soványság az ideális szépség.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a TikTok túlzott használata, különösen a több mint két órás napi használat, potenciálisan növelheti az evészavarok kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint szigorúbb szabályozásokra lenne szükség a testképpel kapcsolatos tartalmak ellen. A TikTok ugyan már tett lépéseket az ilyen veszélyes tartalmak eltávolítására, de a felhasználók gyakran kijátsszák a tiltásokat, így további szigorítások szükségesek.

via

Exit mobile version