nlc.hu
Egészség

Evészavarok ellen

Forradalmi módszerrel az evészavarok ellen

Megdöbbentő, hogy a fiatal korosztályban anorexiában többen halnak meg, mint bármilyen egyéb mentális betegségben.
evészavar,

A BioTechUSA-cégcsoport támogatásával a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője az elmúlt másfél évben egy innovatív önsegítő programot valósított meg az evészavarok családszempontú kezelésére. A felépülést támogató digitális platform – amely a Jól(l)eszünk elnevezést kapta – célja, hogy olyan tudással és készségekkel vértezze fel a családot és a pácienst, amelyek hatékonyan támogatják a felépülés folyamatát. Azoknak a családoknak javasolják, ahol evészavarban érintett tizenéves vagy fiatal felnőtt családtag van. Ingyenes és anonim módon használható, így azok is segítséghez juthatnak, akik például földrajzi okok miatt egyébként nem tudnának ellátásban részesülni. További előnye, hogy könnyen hozzáférhető és költséghatékony megoldási lehetőség.

Súlyos, de kezelhető

A programot használó család mögött egy támogató szakember áll – rendszerint pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus. A rendszerszemléletű családterápia elemeire épül, mely bizonyítottan hatékony módszer az evészavar kezelésében. A modulok a hasznos ismeretanyagokon, családi példákon, eseteken, a családra vonatkozó szabályokon és javaslatokon, valamint feladatlapokon keresztül interaktív felhasználást biztosítanak.

Az evészavarok kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek, gyakran hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk sajnos évről-évre nő. Átlagosan több (2,5-5,5) év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3 százaléka érintett, a betegség legismertebb megnyilvánulási formái – a teljesség igénye nélkül – az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar.

Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre több ember számára. Fontos tehát, hogy bővíteni tudjuk a terápiás eszközeinket – erre jó a VR terápia. Fontos, hogy olyan módszereket adjunk az evészavaros betegek és családjuk kezébe, amelyekkel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral – erre jó a Jól(l)eszünk önsegítő program” – hangsúlyozta Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója.

A sport szerepe

Az evészavarral küzdő betegek sok esetben előnyben részesítik a kényszeres testedzést, miközben nem visznek be elegendő tápanyagot. Ez egészségkárosító következményekkel járhat, sőt életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ugyanakkor, ha a beteg megfelelő orvosi segítséget kap, a sportnak kiemelt szerepe lehet a felépülésben.

Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés, és számára a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, az önelfogadás és az egészséges testkép felé vezető útra lépni. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt és a lakosság egészségműveltségének általános fejlesztését” – mutatott rá Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top