nlc.hu
Életmód

Az evészavar jelei

Az evészavar alattomosan támadhat, ismerd meg a figyelmeztető jeleket!

A szakember szerint egyre több a problémánk az evés körül, és öles léptekkel haladunk az evészavarok felé úgy, hogy észre sem vesszük a jeleket.

Lisa Newman pszichológus a testkép- és evészavarokra szakosodott, állítása szerint egyre szaporodnak minden korosztályban azok az esetek, amikor enyhe, szinte észrevétlen, ám annál ártalmasabb problémák merülnek fel az evéssel az emberek életében. A következő négy jelre érdemes odafigyelni és segítséget kérni szakembertől, mert utalhatnak evészavarra is.

1. Szorongást okoz az étel

Belső feszültséget okoz, ha eléd kerül a tányér és döntened kell, mennyit és miből egyél, főleg azért, mert mindenféle tiltólistás étel szerepel a fejedben és azt hiszed, nem szabad olyat enned, amit igazán szeretnél. Ez a szorongás elveszi az örömet az evéstől, ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy a testednek megfelelő táplálékot biztosít az evés, inkább stresszforrás lesz belőle. Ez pedig azt jelenti, hogy rendszeres stressz alatt állsz, csak mert enned kell a létfenntartáshoz.

2. Válogatós vagy

A válogatós jelző nem azt jelenti ebben az esetben, hogy megválogatod minőségileg alaposan, hogy mi kerüljön a tányérodra, hanem azt, amikor csupán pár fajta ételt vagy hajlandó magadhoz venni. Nem vagy kíváncsi új ízekre és nem akarsz kimozdulni a megszokott ételeid közül, ami akár az egészségedre is káros hatással lehet. Míg gyerekkorban bizonyos fokig normális a válogatós evés, fenőttként már eléggé nagy jele annak, hogy valamilyen evészavar áll a háttérben.

Allattomos evészavar

Az evészavar alattomosan támadhat (Kép: Getty Images)

3. Nyilvánosan máshogy eszel

A nyilvános evés számodra felér egy nagy stresszel. Úgy érzed, nem szabad „rossz” ételeket enned, nem láthatják mások, hogy például tésztát eszel vagy sütizel. Ezzel morális töltetet adsz bizonyos ételeknek, amik pedig teljesen ártatlanul csak arra várnak, hogy valaki élvezze az ízeiket. Így alakul ki az a helyzet, hogy otthon, egyedül más ételeket eszel, mintha társaságban vagy akár csak egy nyilvánosabb helyen van, legyen szó az irodai étkezőről vagy egy kávézóról. Az igazán kedvenc ételeid ezzel titkossá válnak, mintha szégyellni kellene azt, hogy örömet találsz az evésben.

4. Megszállottan egészségesen étkezel

Az egészséges étkezés csodás dolog, egészen addig, míg nem viszed túlzásba. Mert bizony ezt is túlzásba lehet vinni, ha megszállottan ragaszkodsz ahhoz, hogy csak és kizárólag az ételek tápanyag-, ásványianyag- vagy épp kalóriatartalmát figyeled. Az egészséges étkezés ennél sokkal színesebb és egyáltalán nem kell, hogy ennyire stresszesen kezeld. Belefér simán az is, hogy egy-egy ételt nem a szigorú előírások alapján választunk, hanem azért, mert érzelmileg érezzük szükségét, hogy megegyük. Ha azt veszed észre, hogy különleges alkalmakkor sem engeded meg magadnak, hogy eltérj az egészséges életmód szabályaitól – például nem eszel a saját szülinapi tortádból sem, mert cukros –, akkor érdemes átgondolni, hogyan kerüld el, hogy evészavar legyen az egészséges étrend követéséből.

A cukorról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top