Baba

Segíts a gyereknek, hogy ne legyen evészavaros felnőtt belőle!

Az étel manapság már lassan ellenség, annyira le akar mindenki fogyni, csak ezzel nem jó példát mutatunk a gyerekeknek, sőt, evészavarba is kergethetjük őket.

Azt szeretnénk, ha a gyereknek egészséges kapcsolata lenne az evéssel és étellel, de közben elég rossz példát mutatunk az állandó fogyókúrázással és tükör előtt szörnyülködéssel. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek már ovis korukban szembesülnek azzal, hogy csúfolják őket, ha van egy kis pocakjuk, vagy épp a saját szüleik gúnyolódnak a testükön.

Ha nem akarjuk, hogy egy generációnyi evészavaros gyerek nőjön fel, akkor sürgősen tenni kell azért, hogy sokkal egészségesebben kezeljük az ételeket és az evést. Daniel Flint gyermekpszichológus, aki a gyerekkori evészavarokra specializálódott, megosztott pár tanácsot, amit minden szülőnek érdemes megfogadni, aki szeretné, ha a gyerek megtanulná szeretni az ételt normális keretek között.

Ne gúnyolódj a testén!

Jellemző, hogy a szülők viccelődésbe burkolt gúnyolódásnak teszik ki a gyereküket. Valószínűleg tényleg azt is hiszik, hogy csak viccelnek és nem akarnak rosszat, a szakember szerint mégis sokat árthatnak a beszólogatással, ami a gyerek testére irányul, akár evészavarba is taszíthatják őket. Minden életkorban érzékenyen érintheti a gyereket, ha csúfolódnak a pocakján, hurkáin, jobb inkább nem tréfálkozni a testén. Sajnos hosszú távon károkat okozhat a gyerek lelkében, úgyhogy érdemes ezt a tanácsot komolyan venni.

Ugye nem akarod, hogy evészavaros legyen a gyereked?

Az evészavart a példamutatással lehet leginkább megelőzni (Kép: Unsplash)

Mutass jó példát!

Ha a gyerek folyton azt hallgatja, látja otthon, hogy a szülők hadilábon állnak az ételekkel – sóhajtoznak például a saját szülinapi tortájuk fölött, hogy nem ehetnek belőle, mert nagy a fenekük -, akkor ezt fogja eltanulni. Az étel ellenséggé válik, mert anya és apa ellenségként kezeli. Amikor az evésről van szó, akkor még inkább igaz az, hogy mindegy, mit mondasz, az számít, amit teszel, mert a gyerek ezt fogja utánozni.

Minimalizáld a konfliktust!

Főleg az olyan konfliktusokat kell csökkenteni a családban, melyek az asztal és evés körül alakulnak ki. Szakítani kell a régi beidegződéssel és el kell felejteni az olyan mondatokat, mint az „addig nem állsz fel, amíg meg nem eszed az egészet”, inkább hagyni kell a gyereknek, hogy döntsön arról, mennyit szeretne enni. Ha pedig válogatós, érdemes sűrűn használni azt a trükköt, hogy adunk a kezébe egy minimális irányítást, és felajánlunk kétféle (nem több!) ételt, amiből választhat. Így nem alakul ki benne akkora ellenállás az étellel kapcsolatban, és jobb eséllyel lesz egészséges a kapcsolata az evéssel.

Olvass még többet az evészavarokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top