Az ecetből, vízből, fűszerekből és sóból álló keverék, amit a savanyúságokban, általánosan a savanyú uborka üvegében találunk nemcsak arra jó, hogy frissen és ízesen tartsa az uborkát. „A savanyúság levének egészégügyi jótékony hatásai is vannak, különösen a sportolók, illetve azok számára, akik elektrolit pótlásra szorulnak” – mondta Joy Bauer, táplálkozási és életmód szakértő. Azonban nem csupán edzés után érdemes inni a savanyú uborka levéből. Mondjuk, milyen problémák ellen vetheted be!
Elektrolit pótlás
Le tudod cserélni a cukros sportitalodat savanyúság lére? Talán. A savanyúságok határozottan sok káliumot tartalmaznak, amely kulcsfontosságú elektrolit. „Ha a savanyúságlevet sportitalként szeretnéd használni az izzadás során elvesztett nátrium pótlására, fél-egy liter vízhez keverj 60 milliliter savanyúságlevet, hogy elérd a megfelelő nátriumszintet” – mondja Dawn Jackson Blatner, táplálkozási szakértő.
Viszont ha nem tudod, mekkora az adott savanyú uborka levében található nátriumszint, inkább – elkerülve a túlzásba esés kockázatát –, a savanyúság levét add inkább az edzés utáni étkezésedhez. „Önts 60 milliliter savanyúságlevet, vagy kevesebbet salátaöntetbe, vagy joghurtos vagy olajos pácokba húshoz, tofuhoz vagy zöldségekhez – javasolja Blatner. – Használhatod a savanyúság levét a tonhal- vagy csirkesalátában. Löttyints belőle egy kicsit, ha humuszt készítesz, vagy ízesíts vele a rizst vagy a quinoát.”
Menstruációs görcsök
A Michigan Egyetem, a Cedars-Sinai és a Harvard Medical School kutatóinak tanulmánya szerint egy evőkanál csemege vagy savanyú uborka leve csökkentette a menstruációs görcsök súlyosságát a megkérdezett betegek 69 százalékánál. Míg a savanyúságlé nem tudja megakadályozni az edzés utáni izomlázat, a benne lévő „ecetsav olyan reflexet válthat ki, amely gátolja az idegeket, ami görcsöket okoz, és gyors enyhülést biztosít” – mondja Bauer.
Emésztőrendszer egészsége
Egyes savanyúságok probiotikumokat tartalmaznak, amelyek olyan élő szervezetekből állnak, amelyek növelik a „jó” baktériumok számát a szervezetben. „Én az erjesztett savanyúságból készült savanyúság levét választanám a probiotikum és a bélrendszeri egészség szempontjából” – mondja Marisa Moore, táplálkozási szakember. És miért jobb a fermentált savanyúság a szimpla savanyú uborkánál? A Stanford Egyetem információi szerint az erjesztett savanyúság pasztőrözetlen marad, így a probiotikumok nem pusztulnak el a feldolgozás során.
Kiegyensúlyozatlan vércukorszint
Ha cukorbetegséged vagy inzulinrezisztenciád van, kérdezd meg kezelőorvosod hogy ihatsz-e savanyúság levet. Viszont Bauer szerint „a savanyúság lében lévő ecet segíthet stabilizálni a vércukorszintet”, mivel az ecet fő összetevője, az ecetsav fokozza a szervezet inzulinra adott válaszát. Ne feledd azonban, hogy nincsenek bizonyítékokon alapuló irányelvek arra vonatkozóan, hogy mennyit vagy mikor igyunk.