Egy 30 évet felölelő amerikai kutatás a diófogyasztás és a betegségek, valamint a halálozás összefüggéseit tanulmányozta. A kutatók mintegy 119 ezer férfi és nő életét kísérték figyelemmel, és azt állapították meg, hogy akik nagyjából naponta ettek diót, azok 20 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el a vizsgált időszakban, mint akik sosem fogyasztottak. Sőt kevesebb volt köztük a dohányos, többet mozogtak, valamint vékonyabbak is voltak.
Azoknál, akik hetente hétszer vagy többször ettek diót, a szívbetegség okozta halál kockázata 29 százalékkal, a rákos halálozás kockázata pedig 11 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik sosem fogyasztottak a csonthéjas magból.
A kutatás a mogyoró, a pisztácia, a mandula és a többi, fán termő csonthéjas jótékony hatásait is kimutatta. Ráadásul az is kiderült, hogy ellentétben a közkeletű felfogással, amely szerint a dió hizlal, a rendszeres dióevők karcsúak maradtak. A kutatók nem tudják, hogyan védik a diófélék az egészséget. Korábbi vizsgálatok szerint lehetséges, hogy telítetlen zsírsavaik, ásványaik vagy más tápanyagaik csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást, illetve enyhítenek egyéb problémákat is.